Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo, κατάφεραν χθες να «κερδίσουν» έδαφος στην πόλη Αμπιτζάν, ανακαταλαμβάνοντας τις περιοχές του Πλατώ και του Κοκοντί, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Alain le Roy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα στρατεύματα του, διεθνώς αναγνωρισμένου ως νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, Alassane Ouattara, δέχτηκαν επίθεση από τους στρατιώτες του Laurent Gbagbo κατά τη διάρκεια μικρής παύσης του πυρός με αφορμή την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως κόλπο από τους αμυνόμενους προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

«Χρησιμοποίησαν την παύση πυρός ως κόλπο προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Αυτή τη στιγμή έχουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές του Πλατό και του Κοκοντί», υπογράμμισε.

Η σφοδρή επίθεση ανάγκασε τους «αόρατους κομμάντο» του Alassane Ouattara να υποχωρήσουν, δίνοντας τη δυνατότητα στις δυνάμεις του πρώην προέδρου να προωθηθούν σε στρατηγικά σημεία της πόλης. Στη διάρκεια της επίθεσης η κρατική τηλεόραση άλλαξε ξανά χέρια και ένα μήνυμα υποστήριξης των δυνάμεων του πρώην προέδρου, προβλήθηκε ξανά.

«Το καθεστώς του Gbagbo είναι ακόμα εδώ και χρειάζεται τον λαό δίπλα του», έλεγε το μήνυμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι δυνάμεις του Laurent Gbagbo βρίσκονται ένα μόλις χιλιόμετρο από το ξενοδοχείο Golf, αρχηγείο των δυνάμεων του Alassane Ouattara, με τους πολιτικούς αναλυτές να θεωρούν ότι οι μάχες θα κορυφωθούν σήμερα.

O Alain le Roy τόνισε ότι υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για ύπαρξη αρκετών ακόμα βαρέων όπλων στη διάθεση των περίπου 1.000 στρατιωτών που παραμένουν ακόμα πιστοί στον πρώην πρόεδρο.

«Έχουν ακόμα στην κατοχή τους βαριά όπλα παρόλο που μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε από δυνάμεις του Ο.Η.Ε. Είδαμε να τα μεταφέρουν ακόμα και σήμερα στην περιοχή Κοκοντί», τόνισε.

Ανοίγουν τα λιμάνια με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στη μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού όταν ακόμα οι δυνάμεις του πρώην προέδρου, Laurent Gbagbo, είχαν τον έλεγχο του νότιου τμήματος της αφρικανικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής πρωτεύουσας, Αμπιτζάν.

«Ύστερα από πιέσεις, τα λιμάνια του Αμπιτζάν και του Σαν Πέδρο, και η κρατική Επιτροπή Διαχείρισης και Εμπορίας Καφέ και Κακάο μετακινούνται από τη λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία είχαν υποβληθεί οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο αίτημα είχε θέσει, την Πέμπτη, ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Alassane Ouattara τονίζοντας ότι η διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων δε βοηθούν στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίθεση με βαρύ οπλισμό εναντίον της γαλλικής πρεσβείας

Οι δυνάμεις του Laurent Gbagbo, εκμεταλλευόμενες τη χθεσινή μερική παύση πυρός επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό, συγκεκριμένα με πυραύλους M-21, εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους Γάλλοι διπλωμάτες, πληροφορία που μετέδωσε και το Γαλλικό πρακτορείο. Ωστόσο, ο Ahoua Don Mello, εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης