Το Ιράν προσκάλεσε πρεσβευτές χωρών της «Ομάδας 5+1» (Η.Π.Α., Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας των Αδέσμευτων να επισκεφθούν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι των αδεσμεύτων χωρών και της ”Ομάδας 5+1” προσεκλήθησαν να επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις» δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστρ, κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στο τέλος Ιανουαρίου ανάμεσα στο Ιράν και την «Ομάδα 5+1» και η πρόσκληση αυτή αποτελεί «μία ακόμη κίνηση καλής θέλησης» στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο κατάλογος των προσκεκλημένων χωρών θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος, δε, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι Η.Π.Α. περιλαμβάνονται στις προσκεκλημένες χώρες.

Οι χώρες της «Ομάδας 5+1» και η ιρανική πλευρά συναντήθηκαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη στη Γενεύη, για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και 14 μήνες, ενώ αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο στο τέλος του Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες την αισιοδοξία του για τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης: Πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την επίλυση προβλημάτων» δήλωσε ο Αλί Μπαγερί, αναπληρωτής του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης