Ανοικτές βιβλιοθήκες περισσότερες βραδινές ώρες και τις Κυριακές ώστε να «περιοριστούν οι (μορφωτικές και κοινωνικές) ρωγμές», ζήτησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν κατά την επίσκεψή τους στη βιβλιοθήκη της πόλης Λε Μιρό, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Σήμερα, μόνο 130 από τις 16.500 βιβλιοθήκες και αίθουσες ανάγνωσης της Γαλλίας ανοίγουν τις πύλες τους την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μέσα στην εβδομάδα «πολλές από αυτές λειτουργούν σε ώρες που οι περισσότεροι Γάλλοι εργάζονται», και είναι κλειστές την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και νωρίς το βράδυ, είπε με λύπη η Νισέν.

Πρέπει λοιπόν «ο ρυθμός να αλλάξει» και να «ανοίγουν περισσότερο», δήλωσε ο συγγραφέας Ερίκ Ορσενά που παρουσίασε έκθεση για το μέλλον των βιβλιοθηκών στον πρόεδρο Μακρόν και στην υπουργό.

Ο Μακρόν επισκέφθηκε επί τρεις ώρες τη βιβλιοθήκη αυτής της πόλης που βρίσκεται στο διαμέρισμα Ιβελίν, η οποία θεωρείται «υποδειγματική», καθώς ανοίγει την Κυριακή και προσφέρει πολλές δραστηριότητες πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό βιβλίων και βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία έχει τόσες βιβλιοθήκες όσα ταχυδρομεία. Ωστόσο αυτές οι εγκαταστάσεις πολιτισμού, συχνά εκσυγχρονισμένες, ανοίγουν 41 ώρες την εβδομάδα στις μεγάλες πόλεις, ενώ στο Λονδίνο είναι ανοικτές 78 ώρες και στην Κοπεγχάγη 98 ώρες.

Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές είχε επικρίνει την κατάσταση αυτή και μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η πρόσβαση στον πολιτισμό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «μάχης για τη χειραφέτηση», που είναι η βασική συνιστώσα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η έκθεση που συνέταξε ο Ερίκ Ορσενά και ο επιθεωρητής μορφωτικών υποθέσεων Νοέλ Κορμπέν, ορίζει τη μέση εβδομαδιαία λειτουργία στις 45 ώρες για τις πόλεις από 50.000 έως 100.000 κατοίκους και στις 50 ώρες για τις πόλεις με περισσότερους από 100.0000 κατοίκους.

Για τον ακαδημαϊκό Ερίκ Ορσενά, «η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι στο Παρίσι αλλά σε τοπικό επίπεδο γιατί οι προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών διαφέρουν στη Δουνκέρκη, στη Νίκαια, στην Καγιέν, στη Νουμεά και ανάλογα αν ο αναγνώστης είναι σπουδαστής ή συνταξιούχος».

Στην έκθεσή τους, οι Ορσενά και Κορμπέν ζητούν οι βιβλιοθήκες να «προσαρμοστούν ανάλογα με τη ζήτηση» και να «γίνουν εστίες πολιτισμού καθώς το 50% των επισκεπτών τους δεν πηγαίνουν για να αναζητήσουν βιβλία». Στη βιβλιοθήκη οπτικοακουστικού υλικού της πόλης Λε Μιρό οργανώνονται επίσης φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές, εργαστήρια τέχνης, χορού, ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ υπάρχει και ψηφιακό μουσείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης