Ξεκάθαρους εκβιασμούς προς την Ευρώπη διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζοντας το χαρτί του προσφυγικού και απειλώντας να ανοίξει τις πόρτες των συνόρων για τους μετανάστες.

Σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει» ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες», υπογράμμισε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι ήδη 18.000 μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα με την Ευρώπη από χθες, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

«Να φύγει η Ρωσία από το δρόμο μας»

Οι λεονταρισμοί, πάντως, του Ερντογάν, δεν σταμάτησαν στις απειλές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη θέλησε να εμφανιστεί πως στο μέτωπο της Συρίας, επιβάλεται και στη Μόσχα, λέγοντας ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε από τη Ρωσία «να φύγει από τον δρόμο μας» στο Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπα στον Πούτιν: ‘Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό) καθεστώς» δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του, ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού.

Εντάσεις στα σύνορα

Στο μεταξύ, στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, έχουν συρρεύσει χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να ανοίξουν οι πόρτες για να περάσουν στην Ελλάδα και στην συνέχεια στην Ευρώπη. Όπως λένε οι ίδιοι οι μετανάστες έφθασαν στα σύνορα με πούλμαν που ναύλωσε δωρέαν για το σκοπό αυτό, το καθεστώς της Τουρκίας. Στα σύνορα βρίσκονται ισχυρές ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που ενισχύονται διαρκώς, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αποφασίστηκε να προστατευτούν τα σύνορά μας «με όποιον τρόπο χρειαστεί».

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «Η Ελλάδα δέχτηκε χθες μια μαζική παράνομη παραβίαση των συνόρων μας. Οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν και απέτρεψαν 4 χιλιάδες μετανάστες. Από αυτούς  66 που έφτασαν στην ελληνική επικράτεια, συνελήφθησαν». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι μετανάστες στα σύνορα δεν προέρχονται από την περιοχή Ιντλίμπ και υπογράμμισε ότι ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στέλνοντας αστυνομία και στρατό στα σύνορα του Έβρου.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ΄ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης