Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, εφόσον το Ιράν εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του, είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News η ρητορική του ακούστηκε θετική αλλά συμπλήρωσε ότι «οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, το 2008, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα προχωρούσε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, η θέση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει. Όπως είπε, ο Ομπάμα θα ήταν πρόθυμος να ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις εφόσον οι Ιρανοί αντιμετώπιζαν σοβαρά το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να εγκαταλείψουν το πυρηνικό πρόγραμμά τους. «Αυτή είναι η θέση που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Καθώς τόσο ο Ροχανί όσο και ο Ομπάμα θα παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, διατυπώθηκαν πολλές εικασίες ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν κάποια συνάντηση μεταξύ τους. Ο Κάρνεϊ όμως είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης