Ανησυχία του Ισραήλ για την τήρηση της ειρηνευτικής συνθήκης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 15:51
Ανησυχία του Ισραήλ για την τήρηση της ειρηνευτικής συνθήκης
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και από άλλους ξένους ηγέτες να διακηρύξουν ότι οποιοδήποτε νέο αιγυπτιακό καθεστώς θα πρέπει να σεβαστεί την ειρηνευτική συνθήκη που υπογράφηκε το 1979 με το Ισραήλ.

Σε επαφές του με διπλωμάτες, ο Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να περιφρουρήσει την ειρήνη με την Αίγυπτο.

«Το Ισραήλ πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει ώστε η οποιαδήποτε αιγυπτιακή κυβέρνηση να τηρήσει την συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα και υποστηρίζει την προώθηση των φιλελεύθερων και δημοκρατικών αξιών στη Μέση Ανατολή. Η προαγωγή αυτών των αξιών είναι καλή για την ειρήνη», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ωστόσο, εάν επιτραπεί σε εξτρεμιστικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν τις δημοκρατικές διαδικασίες για να ανέλθουν στην εξουσία και να προωθήσουν αντιδημοκρατικούς στόχους, όπως συνέβη στο Ιράν και αλλού, το αποτέλεσμα θα είναι κακό για την ειρήνη και τη δημοκρατία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, βούληση του Ισραήλ είναι η διεθνής κοινότητα να θέσει μια σειρά όρων για την αναγνώριση μιας νέας αιγυπτιακής ηγεσίας. Ένας από τους όρους αυτούς θα πρέπει να είναι η τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα Χααρέτζ. «Το ζήτημα έχει καταστεί σαφές στους Αμερικανούς και σε πολλές άλλες χώρες», φέρεται να είπε κλείνοντας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 16:01