Την έντονη ανησυχία τους για την απελευθέρωση ενός υποτιθέμενου πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που κρατούνταν στη Γερμανία εξέφρασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δια στόματος εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ο πρώην κρατούμενος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εκδήλωσε «την ανησυχία του για το ότι ο Γιούρι Μπρόντσκι αφέθηκε ελεύθερος και του δόθηκε άδεια να επιστρέψει στο Ισραήλ, ενώ η υπόθεση δεν έχει κλείσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο «ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από την γερμανική κυβέρνηση για την υπόθεση Μπρόντσκι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αμπντουραχίμ αλ-Αουάντχι και πρόσθεσε πως η χώρα του «ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι ο Μπρόντσκι δεν έχει καμιά σχέση με την δολοφονία του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος, ζήτησε τη συνεργασία των γερμανικών Αρχών, έτσι ώστε να εξετασθεί λεπτομερώς η υπόθεση, μέσω των διπλωματικών οδών.

Ο Μπρόντσκι συνελήφθη στην Πολωνία τον Ιούνιο και δικάστηκε στην Γερμανία ηια παράνομη κατοχή διαβατηρίου που είχε εκδοθεί στο όνομα Μίκαελ Μποντενχάιμερ. Το έγγραφο αυτό είναι ένα από 26 διαβατήρια που χρησιμοποίησε η ομάδα που ευθύνεται για τη δολοφονία του Μαχμούντ αλ-Μπαμπχούχ, στις 20 Ιανουαρίου, σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι. Η Αυστραλία, η Βρετανία και η Ιρλανδία απέλασαν ισραηλινούς διπλωμάτες ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί χρησιμοποιήθηκαν τα διαβατήριά τους στην επιχείρηση αυτή. Στο Γιούρι Μπρόνσκι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο και είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει την Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία του Ντουμπάι επιρρίπτει στη Μοσάντ την ευθύνη της δολοφονίας του Μπαμπχούχ και την άποψη αυτή συμμερίζονται και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ το διαψεύδει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης