Η Σουηδία αλλά και η Πολωνία προειδοποίησαν αργά το Σάββατο για τις αλλεπάλληλες συνέπειες που θα υπάρξουν όσον αφορά μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εκτιμώντας ότι κάθε διεθνής προσπάθεια για επίλυση της κρίσης στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής προϋποθέτει μια δέσμευση «για τις προσεχείς δεκαετίες».

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε μια κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου σε όλη την περιοχή του Λεβάντε. Το μόνο που θα μπορούσα να πω το οποίο θα είχε μια λογική πιθανότητα επιτυχίας, θα ήταν να πάμε εκεί με τις ένοπλες δυνάμεις, να μείνουμε 30 χρόνια και να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια νέα χώρα. Υπάρχει όρεξη για κάτι τέτοιο; Καμιά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Δεν υπάρχει απλή λύση. Θα πρέπει, από ευρωπαϊκής πλευράς, να ασχολούμαστε με αυτό το μέρος του πλανήτη για τις προσεχείς δεκαετίες», πρόσθεσε μιλώντας κατά την περιφερειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

«Θέλετε πράγματι να κάνουμε ένα άλλο Ιράκ; Είναι όντως καλή ιδέα αυτό; Άξιζε τον κόπο τόσο αίμα που χύθηκε εκεί;», ρώτησε ο ομόλογός του της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο κυρίως από εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τους να αναλογιστούν τις συνέπειες πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης