Ανησυχία Κομισιόν για Σκόπια, Αλβανία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011, 15:48
Ανησυχία Κομισιόν για Σκόπια, Αλβανία
Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας να δεσμευτούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται στον κοινοβουλευτικό διάλογο στη γειτονική χώρα, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, επέμεινε στην ανάγκη ο πολιτικός διάλογος στην ΠΓΔΜ να διεξάγεται στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου.

Η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου εξέφρασε ακόμη τη λύπη της για το γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα δεν κινούνται στο πλαίσιο των όσων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εργαστούν από κοινού, ώστε ο πολιτικός διάλογος να επανέλθει στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό «Α1», η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι , όπως σε κάθε δημοκρατία, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου, η οποία συνιστά θεμελιώδης αρχή.

Τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργούν με πλήρη ελευθερία και χωρίς εμπόδια και για τον λόγο αυτό, όπως συμπλήρωσε, οι εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες θα πρέπει να διενεργηθούν με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο. Εξέφρασε, τέλος, την ετοιμότητα του επιτρόπου να επισκεφθεί τα Σκόπια, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για την κατάσταση στην Αλβανία, η εκπρόσωπος του Στ. Φούλε τόνισε την ανάγκη ο γενικός εισαγγελέας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια με πλήρη διαφάνεια αλλά και με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι στην Αλβανία, όπως και σε οποιαδήποτε άλλο υποψήφιο κράτος μέλος, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει διαχωρισμός της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας, κάτι που αποτελεί βασική δημοκρατική αρχή. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, ο κοινοτικός επίτροπος δηλώνει έτοιμος να επισκεφθεί τη χώρα εφόσον αυτό ζητηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011, 15:48