Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν την Πέμπτη οι Η.Π.Α. όσον αφορά στο ενδεχόμενο το Ιράν να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του Ιράκ προκειμένου να μεταφέρει όπλα στη Συρία προς ενίσχυση των καθεστωτικών δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της χώρας, Bashar al-Assad. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., Victoria Nuland, τοποθετήθηκε επί του θέματος, ζητώντας από τις Αρχές του Ιράκ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις πτήσεις ιρανικών αεροσκαφών πάνω από την επικράτεια του «που επισήμως μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».

«Ανησυχούμε για τις πτήσεις αεροσκαφών από το Ιράν πάνω από την ιρακινή επικράτεια που έχουν προορισμό τη Συρία και μεταφέρουν επισήμως ανθρωπιστική βοήθεια. Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με το Ιράκ για το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κάθε εξαγωγή όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν προς τον οποιοδήποτε προορισμό θα είναι παραβίαση του ψηφίσματος 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι Η.Π.Α. έχουν ενημερώσει το Ιράκ πως «κάθε όπλο που θα σταλεί Συρία την περίοδο αυτή θα χρησιμοποιηθεί προφανώς για την καταστολή που επιβάλει το καθεστώς εναντίον του λαού του».

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση του Ιράκ να διασφαλίσει απόλυτα το περιεχόμενο των φορτίων που πετούν πάνω από την επικράτειά του», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης