Τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, όπου δυνάμεις αντικαθεστωτικών κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Μπανγκούι, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Σε μια δήλωση, που υιοθέτησαν το βράδυ της Πέμπτης, τα 15 κράτη – μέλη του συγκεκριμένου οργάνου επαναλαμβάνουν το αίτημα προς τους μαχητές του «Συνασπισμού Σελέκα» να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από τις πόλεις που έχουν καταλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε άσκηση βίας έναντι των αμάχων και να σεβαστούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς να αναζητήσουν μια ειρηνική λύση ξεκινώντας με εποικοδομητικό τρόπο έναν πολιτικό διάλογο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προελαύνουν οι μαχητές του «Συνασπισμού Σελέκα»

Μετά την αθέτηση των υποσχέσεων για καταβολή αποζημιώσεων και την παραχώρηση θέσεων στα υψηλά κλιμάκια του στρατού σε μαχητές τριών ενόπλων οργανώσεων -σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του 2007-, αντικαθεστωτικοί προχώρησαν στη συγκρότηση του «Συνασπισμού Σελέκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συντονισμένες ενέργειες και με απίστευτη ορμή στο πεδίο της μάχης, οι μαχητές του συνασπισμού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, μια σειρά από πόλεις – κλειδιά (Μπαμπάρι, Μπρία), συνεχίζοντας την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα, Μπανγκούι. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρaς, François Bozize, είχε απευθύνει έκκληση προς τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία να αποστείλουν το συντομότερο οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, με τις δύο χώρες να απαντούν αρνητικά και την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει το κλείσιμο της πρεσβείας της στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες της “Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής” (CEEAC) και ζητεί απ’ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της CEEAC και να συμμετάσχουν με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν στη Λιμπρβίλ (πρωτεύουσα της Γκαμπόν)», προστίθεται.

Διαβάστε επίσης:
Κλείσιμο αμερικανικής πρεσβείας στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 05:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης