Ο επίσημος κινεζικός Τύπος επιμένει σήμερα στην ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν στην Αίγυπτο, μια ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου, Hosni Mubarak, ενώ η διαδικτυακή συζήτηση εξακολουθεί να λογοκρίνεται.

Σε άρθρο της, στο οποίο, όμως, δεν επισημαίνει τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης που ξέσπασε στην Αίγυπτο και στο οποίο δεν αναφέρεται ούτε μία φορά η λέξη «δημοκρατία», η εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας» κάνει λόγο για «κρίση στη χώρα των Φαραώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διαδηλώσεις στις πόλεις του αραβικού αυτού κράτους αναστάτωσαν την καθημερινότητα του λαού» γράφει.

«Ας ελπίζουμε ότι ο στρατός, η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου θα καταβάλουν προσπάθειες, για να διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη» προσθέτει στο κείμενό του ο συντάκτης της εφημερίδας.

Οι άλλες εφημερίδες και ιστοσελίδες ενημέρωσης γράφουν για την παραίτηση του Mubarak, αλλά επικαλούνται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, που τονίζει επίσης την ανάγκη για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, αποφεύγοντας να επισημαίνει τις εκκλήσεις για δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς Αιγύπτιους, η «Ημερησία της Κίνας» επιμένει στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης της κατάστασης.

«Κάθε πολιτική αλλαγή θα είναι μάταιη, αν η χώρα βυθισθεί οριστικά στο χάος» προσθέτει η «Ημερησία της Κίνας». «Αν η παρούσα κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, δεν θα γίνει περισσότερο εφιαλτική για τα 80 εκατομμύρια των Αιγυπτίων, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο είναι εσωτερική της υπόθεση, που πρέπει να επιλυθεί χωρίς ξένη ανάμειξη».

Η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλακτικότητα όσον αφορά στην προσδοκία για δημοκρατία στην Αίγυπτο και λογοκρίνει εδώ και δύο εβδομάδες τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αναλύουν το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο.

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα στο Πεκίνο ανησυχεί για πιθανή επίδραση της εξέγερσης του Καΐρου, μετά την εξέγερση στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρόεδρο, Ben Ali.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Η επόμενη μέρα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 09:55

Έπεσε ο Μουμπάρακ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011, 18:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης