Ανησυχητική η υγειονομική κατάσταση για τους Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 18:39
Ανησυχητική η υγειονομική κατάσταση για τους Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ
Η υγειονομική και η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ, καθώς οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις και δεν είναι πλέον σε θέση να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς τους νεοφερμένους, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στον καταυλισμό προσφύγων του Ντομίζ στο βορειοδυτικό Ιράκ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Άντριαν Έντουαρντς. Το στρατόπεδο είναι ήδη υπερπλήρες, ενώ 800 με 900 Σύροι φθάνουν καθημερινά στο ιρακινό Κουρδιστάν, δύο φορές περισσότεροι από ότι πριν από τρεις μήνες. Ο καταυλισμός φιλοξενεί 35.000 πρόσφυγες και είναι υπερπλήρης, τόνισε.

«Χιλιάδες οικογένειες μοιράζονται τη σκηνή τους με τους νεοφερμένους, ενώ περίπου 3.500 οικογένειες στερούνται στέγης», σημείωσε ο Έντουαρντς. Οι πρόσφυγες αυτοί καθίστανται όλο και πιο ευάλωτοι στις ασθένειες, ενώ αυξάνονται και οι τριβές μεταξύ των κατοίκων του καταυλισμού, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

Ο «υπερπληθυσμός» έχει αντίκτυπο στην υγειονομική κατάσταση, η οποία είναι «κάτω από τα ανθρωπιστικά πρότυπα».

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πάσχουν από διάρροια έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες: από τον Φεβρουάριο, κατά μέσο όρο εννέα παιδιά στα εκατό εμφανίζουν διάρροια κάθε εβδομάδα.

Στις 28 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία 1.217.782 Σύροι πρόσφυγες στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 18:41