Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα έντονη ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας της Ουκρανίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη νέα μεταβατική κυβέρνησή της.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία δεν θα καταρρεύσει οικονομικά. Ο μεγαλύτερος φόβος μου τώρα είναι η κατάσταση της οικονομίας, χρειάζεται όλοι μας να προσφέρουμε τη βοήθεια που έχουν ανάγκη», είπε η Άστον σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το ινστιτούτο μελετών του Ταμείου Μάρσαλ της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άστον εκτίμησε ότι το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουκρανίας πρέπει να λυθεί «σχετικά γρήγορα». Άλλο ένα πρόβλημα, είπε, είναι «η οικονομική βιωσιμότητα της βιομηχανίας, πολλοί της οποίας χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, ένα ζήτημα (. . .) που χρειάζεται έναν λίγο πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», πρόσθεσε η Άστον.

«Και μετά υπάρχουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, το πώς να εξασφαλιστεί ότι (οι Ουκρανοί) θα δημιουργήσουν τους πόρους που χρειάζονται για να μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους και πώς να αναπτύξουν την οικονομία τους χωρίς να βρεθούν σε μια κατάσταση που δεν θα έχουν χρήματα» για να διαχειρίζονται τις καθημερινές τους υποθέσεις, ανέφερε.

Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αποσπά περιοχές που θέλει και δημιουργεί εστίες εντάσεων, αναφερόμενος στην Κριμαία και τις λεγόμενες παγωμένες συρράξεις στη Γεωργία και στη Μολδαβία. «Πρέπει να το καταπιούμε; Όχι, νομίζω ότι υπάρχει ένα τίμημα για αυτό και ότι εμείς πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές —οι ΗΠΑ και η ΕΕ μαζί— ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να το κάνουν αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης