Άνισο το σύστημα υγείας της Αλβανίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 12:49
Άνισο το σύστημα υγείας της Αλβανίας
Το σύστημα υγείας της Αλβανίας είναι ένα από τα πιο άνισα στην Ευρώπη και την Ασία, επισημαίνει σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι Αλβανοί ξοδεύουν, συνολικά, περίπου 750 εκ. ευρώ ετησίως για την ιατρική περίθαλψη, αλλά από αυτό το ποσό μόνο το 40% καλύπτεται από την κυβέρνηση ενώ το υπόλοιπο 60% είναι υποχρεωμένοι να το πληρώνουν οι ίδιοι.

Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Αλβανία στην 5η θέση στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου οι οικογένειες καταβάλλουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μερίδιο στον προϋπολογισμό για την ιατρική τους περίθαλψη, μετά το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, τη Γεωργία και την Αρμενία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος είναι περίπου 17% ή σχεδόν τρεις φορές μικρότερος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι για το 17% των αλβανικών οικογενειών, το κόστος για την ιατρική τους περίθαλψη είναι καταστροφικό, διότι ξεπερνά το 10% του εισοδήματός τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να επωμισθούν μεγαλύτερο βάρος των εξόδων για την ιατρική τους περίθαλψη, το σύστημα υγείας γίνεται άνισο και ευνοεί τους πλούσιους, ενώ περιορίζεται η πρόσβαση των φτωχών στις βασικές υπηρεσίες υγείας.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 12:57