Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ενημερωτικό εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες, επικαλείται επιστημονικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, για να διαπιστωθεί ανοσία του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού, απαιτείται να έχει εμβολιαστεί το 60-75% του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο προχωράει και σε μία λεπτομερή ανάλυση σχετικά με το φαινόμενο της διστακτικότητας ή και της άρνησης του εμβολιασμού από ομάδες του πληθυσμού.

Επικαλούμενο στοιχεία δημοσκοπήσεων, το έγγραφο αναφέρει ότι «μεγάλος αριθμός πολιτών στην ΕΕ είναι διστακτικοί -ή ακόμα και αντίθετοι- στον εμβολιασμό γενικά».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό για τον Covid-19, οι έρευνες δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι από τους πιο δύσπιστους στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διστακτικότητα που υπάρχει απέναντι στο εμβόλιο είναι πολύπλοκο φαινόμενο και συγκεκριμένη για το περιβάλλον, ποικίλλει ανάλογα με τον χρόνο, τον τόπο και το εμβόλιο.

Η επιστήμη έχει εντοπίσει διάφορους παράγοντες συμπεριφοράς που υποστηρίζουν τη λήψη εμβολίων. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια μπορεί επίσης να συνδεθεί με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σχετίζεται επίσης και με ορισμένες πολιτικές σκέψεις.

Πολλοί σχολιαστές συμφωνούν ότι η επικοινωνία για τα εμβόλια Covid-19 αποτελεί συλλογική προσπάθεια που θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει θεσμικούς φορείς, επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες, δημοσιογράφους και άτομα .

Στο έγγραφο τονίζεται ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με το ευρύτερο κοινό, ιδίως με ομάδες που έχουν χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στους επιστήμονες και παρουσιάζονται λιγότερο θετικές προς τα εμβόλια.

Θεωρείται βασικό να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος με σεβασμό στα συναισθήματα των ανθρώπων που θα κατανοήσει τις ατομικές αξίες που υπάρχουν πίσω από τους φόβους και τις αμφιβολίες.

Η προσέγγιση διαφορετικών πληθυσμών θεωρείται καθοριστική, καθώς εμπλέκονται πολιτικοί και κοινοτικοί ηγέτες σε στρατηγικές επικοινωνίας.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020 τόνισαν τη σημασία της παροχής πραγματικών πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια Covid-19, καθώς και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

Η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει μια διφασική επικοινωνιακή εκστρατεία για τα εμβόλια που θα συμπληρώνει τις προσπάθειες των κρατών μελών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμεινε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξάπλωσης αναξιόπιστων, παραπλανητικών και μη επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό και τα μέλη έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις συμφωνίες εκ των προτέρων αγοράς της ΕΕ με τους προγραμματιστές εμβολίων.

*Όλο το 12σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης