Ανταρκτική: Από αέρος και με καθυστέρηση η διάσωση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014, 05:35
Ανταρκτική: Από αέρος και με καθυστέρηση η διάσωση
Οι επιβάτες ενός ερευνητικού σκάφους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μία περίπου εβδομάδα παγιδευμένοι στους πάγους της Ανταρκτικής, αναμένεται σήμερα να ανασυρθούν με ελικόπτερο.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Akademik Shokalkiy να ξεκινά μέσα στις επόμενες ώρες, τα δεδομένα άλλαξαν.

Η επιδείνωση του καιρού δεν επιτρέπει στο ελικόπτερο που μεταφέρει τα σωστικά συνεργεία να πλησιάσει το πλοίο. Κάτι που σημαίνει ότι οι 52 επιβάτες θα χρειαστεί να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα, μέχρι ο καιρός να βελτιωθεί και να λυτρωθούν από αυτή την περιπέτεια. Πιθανώς, η διάσωση να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι 74 άνθρωποι που επιβαίνουν στο ρωσικό MV Akademik Shokalskiy έχουν εγκλωβιστεί από τις 24 Δεκεμβρίου, περίπου 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τανζανίας.

Η διάσωση μέσω ελικοπτέρου αποτελούσε την τελευταία επιλογή που είχε απομείνει στα τρία παγοθραυστικά – γαλλικό, κινέζικο, αυστραλιανό - τα οποία είχαν πραγματοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το MV Akademik Shokalskiy.

Η Αυστραλιανή Αρχή για την Θαλάσσια Ασφάλεια (AMSA), η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, ανακοίνωσε ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί γύρω από την περιοχή και η επιχείρηση διάσωσης είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα από αέρος».

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα μεταφερθούν σε ομάδες των 12 μέσω ελικοπτέρου το οποίο ανήκει στο κινέζικο παγοθραυστικό Snow Dragon και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο αυστραλιανό πλοίο, Aurora Australis, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κινέζικο.

«Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στα αυστραλιανά, κινέζικα και γαλλικά παγοθραυστικά για τη σκληρή δουλειά τους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής, Κρις Τέρνερ.

Το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, Itar-Tass, είχε αναφέρει επικαλούμενο τις ρωσικές Αρχές, ότι στο πλοίο θα παραμείνουν μόνο ορισμένα μέλη του πληρώματος του Shokalskiy. Ωστόσο, η AMSA ανακοίνωσε αργότερα ότι και τα 22 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε αυτό.

Το πλοίο αναχώρησε τον περασμένο μήνα από τη Νέα Ζηλανδία και αναμενόταν να επιστρέψει τον Ιανουάριο. Βρισκόταν μόλις 2 χιλιόμετρα από την ανοιχτή θάλασσα όταν παγιδεύτηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014, 07:05