Υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού λιτότητας τον οποίο παρουσίασε χθες η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζουζέ Σόκρατες, καλώντας τα κόμματα της Βουλής να τον ψηφίσουν και προειδοποιώντας για πτώση της κυβέρνησής του σε διαφορετική περίπτωση.

Τα μέτρα λιτότητας, υποστήριξε ο Σόκρατες, είναι “αναγκαία για” την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της χώρας• ο προϋπολογισμός “πρέπει” να υπερψηφιστεί την 29η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν το κοινοβούλιο δεν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών του Σόκρατες ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί. Υπάρχει ενδεχόμενο, λένε δυτικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, να προκληθεί πολιτικό αδιέξοδο και να επιδεινωθεί η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Πορτογαλία “βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σάντος, και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός “να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομίας μας και να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της”. Κάλεσε την αντιπολίτευση να “πει όχι στην ανασφάλεια”.

Ωστόσο ο βουλευτής του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μιγκέλ Μασέδου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιβολή νέων φόρων που προηγουμένως έλεγε ότι δεν ήταν αναγκαίοι και εκτίμησε ότι η χώρα οδηγείται σε “καταστροφή”, με ρεκόρ δημόσιου χρέους, ανεργίας, φόρων και φτώχειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του προϋπολογισμού ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 21% στο 23%, οι φοροαπαλλαγές μειώνονται, οι μισθοί στο δημόσιο μειώνονται 5%, οι συντάξεις “παγώνουν” και οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται–αναλυτές επισημαίνουν ότι τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός κυρίως πλήττουν η μεσαία τάξη.

Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να μειωθεί από το 9,3% το έλλειμμα στο 7,3% το τρέχον έτος και σε 4,6% το 2011, ώστε να φθάσει κάτω από το όριο της ΕΕ, το 3%, το 2013. Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ και η ανεργία βρίσκεται στο 10%. Η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% εφέτος και το 2011, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συρρίκνωσή του.

Ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζερόνιμου ντε Σόουζα προέβλεψε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα φέρει ύφεση και σχολίασε ότι η κυβέρνηση έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητά της “το κεφάλαιο, τις περίφημες αγορές”, αντί για το λαό της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης