Την αντίθεση του για τον ιδιαίτερα αυστηρό μεταναστευτικό νόμο που έχει υιοθετήσει η πολιτεία της Αλαμπάμα, εξέφρασε με δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η ισπανόφωνη εφημερίδα της Καλιφόρνιας «La Opinion».

«Είναι ένας λανθασμένος νόμος. Εξαιτίας αυτού τα παιδιά διστάζουν να πάνε στο σχολείο διότι φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή εξαιτίας του μεταναστευτικού καθεστώτος. Είναι λάθος», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ισπανόφωνα μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ήδη δει τις συνέπειες αυτού του νόμου σε κάποιους τομείς και κολέγια, όπου το 20 με 25% των μαθητών δεν πηγαίνει πλέον στα μαθήματα», πρόσθεσε ο Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου έχει εφεσιβάλει το νόμο που ισχύει από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ένα αμερικανικό εφετείο μπλόκαρε στις 14 Οκτωβρίου κάποια άρθρα του νόμου, που είναι ο πιο σκληρός που έχει θεσπιστεί στις ΗΠΑ, όμως επικύρωσε το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει τους μετανάστες που υποπτεύεται ότι δεν έχουν χαρτιά.

Το εφετείο της Ατλάντα, της πολιτείας της Τζόρτζια, δεν επέτρεψε επίσης να ισχύσει το άρθρο, που προέβλεπε ότι τα δημόσια σχολεία μπορούν να ελέγχουν το μεταναστευτικό καθεστώς των μαθητών τους και απαιτούσε από τους μετανάστες να φέρουν πάντα μαζί τους έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή πάντως ήρθε αργά για χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφυγαν ήδη για γειτονικές πολιτείες που έχουν λιγότερο αυστηρούς νόμους. Περίπου 130.000 παράνομοι μετανάστες ζούσαν στην Αλαμπάμα.

Εξάλλου ο Ομπάμα επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του φροντίζει, ώστε οι διαδικασίες απέλασης, που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της θητείας του, να γίνονται «με τον πιο ανθρώπινο τρόπο».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης