Η Κίνα εξέφρασε την Παρασκευή την «έντονη αγανάκτησή της» και τη «σθεναρή αντίθεσή της» σ’ ένα tweet της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την πανδημία του κορωνοϊού, στο οποίο γινόταν λόγος για «σθεναρή στήριξη» στη «συμμετοχή της Ταϊβάν» στον Οργανισμό.

Πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση» της «εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας», για «κατάφωρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η κινεζική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει το σύνολο της Κίνας και η Ταϊβάν αποτελεί αναπαλλοτρίωτο τμήμα της Κίνας», συνεχίζει η ανακοίνωση, που επιμένει πως η αρχή της ενιαίας Κίνας «τηρείται αυστηρά» στον Οργανισμό.

Το μήνυμα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, που αναρτήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, επισήμαινε πως ο ΟΗΕ ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια για να επιτρέψει «να ακούγονται όλες οι φωνές», και ότι «το να απαγορευθεί στην Ταϊβάν να προσέλθει στην έδρα του ΟΗΕ θα αποτελούσε προσβολή όχι μόνο για τον υπερήφανο λαό της Ταϊβάν, αλλά και προς τις αρχές του ΟΗΕ».

Η αμερικανική αποστολή εξάλλου αναπαρήγαγε στον λογαριασμό της στο Twitter σειρά μηνυμάτων που υπογράμμιζαν ότι η αντίδραση της Ταϊβάν αποτελεί υπόδειγμα για τον κόσμο, αντίθετα με αυτήν της Κίνας, που «απέκρυψε στοιχεία», καθώς και ότι αξίζει στην Ταϊπέι θέση στην προσεχή συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχέση ΠΟΫ – Ταϊβάν ήταν τεταμένη ήδη πριν ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία, αλλά επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες. Η νήσος έχει πρακτικά αποκλειστεί από τον ΠΟΫ, στον οποίο είχε καθεστώς κράτους-παρατηρητή μέχρι το 2016, τη χρονιά που ανέλαβε την εξουσία η Τσάι Ινγκ-γουέν. Η πρόεδρος αρνείται να αναγνωρίσει την αρχή της ενότητας της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας, ότι αποτελούν ενιαία χώρα.

Η νέα ανταλλαγή αντεγκλήσεων εγγράφεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως ευθύνεται για την εξάπλωση του κορωνοϊού και απέκρυψε την πραγματικότητα για το πόσο επικίνδυνος ήταν από τον υπόλοιπο κόσμο. Το Πεκίνο αποκρούει τις αμερικανικές κατηγορίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης