Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ για τις βαλλιστικές δοκιμές του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016, 06:59
Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ για τις βαλλιστικές δοκιμές του Ιράν
Με την εκτόξευση πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα, το Ιράν έχει αψηφήσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο ενέκρινε την ιστορική πυρηνική συμφωνία που έγινε πέρσι, αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους σε κοινή επιστολή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές του Ιράν αφορούν πυραύλους που μπορούν να περιέχουν πυρηνικά όπλα και ήταν "ασυνεπείς" προς το και "ενάντιες" στο ψήφισμα 2231 του συμβουλίου το οποίο υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, είπαν σε κοινή επιστολή τους προς τον πρέσβη της Ισπανίας στον ΟΗΕ Ρομάν Ογιαρζούν Μαρκέσι και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες εκτοξεύσεις έχουν "την εγγενή ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα". Οι συνυπογράφοντες ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει για την "κατάλληλη απάντηση" στην αποτυχία της Τεχεράνης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και από τον Μπαν να δώσει στοιχεία για πυραυλικές δράσεις του Ιράν που δεν συμμορφώνονται με το ψήφισμα 2231.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016, 06:59