Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε Γαλλία και Γερμανία για το κείμενο των Γάλλων σοσιαλιστών που καταγγέλλει την πολιτική της λιτότητας.

Η σκληρή κριτική των Γάλλων σοσιαλιστών για την πολιτική της λιτότητας που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη και η αναφορά στην «εγωιστική αδιαλλαξία» της καγκελαρίου που υπήρχε σε ένα κείμενο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (το οποίο στη συνέχεια έγινε πιο ήπιο με παρέμβαση της ηγεσίας) έχουν προκαλέσει την οργή των συντηρητικών και στις δύο πλευρές του Ρήνου. Η θερμοκρασία της «φιλικής έντασης» (κατά την έκφραση του Φρανσουά Ολάντ) ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έχει ανεβεί επικίνδυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το Βερολίνο, η πιο έντονη αντίδραση ήταν του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Αντρέας Σόκενχοφ, ο οποίος μίλησε για κριτική «πρωτοφανή στην ιστορία των γαλλογερμανικών σχέσεων». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ο Γάλλος πρόεδρος τελεί υπό πίεση, επειδή η γερμανική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τη γαλλική.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και εξήρε τη συνεργασία του Ολάντ με τη Μέρκελ. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι για την κυβέρνηση έχει σημασία μόνο η συμπεριφορά των κυβερνήσεων, όχι των κομμάτων. Όσο για τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις μεταρρυθμιστικές ικανότητες του Γάλλου προέδρου, επισημαίνοντας πάντως ότι η Γαλλία βρίσκεται στην κατάσταση όπου βρισκόταν η Γερμανία πριν από 11 χρόνια.

Το κείμενο των Γάλλων σοσιαλιστών, που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο σε ένα συνέδριο του κόμματος με αντικείμενο την Ευρώπη, αναφέρει ότι «η φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν ισοδυναμεί με μια φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ». Οι συντάκτες, που αφαίρεσαν όλες τις προσωπικές αναφορές στην καγκελάριο, καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να συγκρουστεί με τη γερμανική Δεξιά, ώστε να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης και να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή, γράφει η «Ελ Παΐς», οι σοσιαλιστές ηγέτες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ένωσαν στη Λισαβόνα τις φωνές τους για να πουν το ίδιο πράγμα. Χθες, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κατήγγειλε την απουσία ανάπτυξης. «Αν αρκεστούμε στη δημοσιονομική εξυγίανση, θα πεθάνουμε» τόνισε. «Ύστερα από μία δεκαετία χωρίς ανάπτυξη, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική που να την ευνοεί. Ο χρόνος τελειώνει» πρόσθεσε.

Στο Παρίσι, το κείμενο των σοσιαλιστών κατάφερε να ενώσει την αντιπολίτευση, που κατηγόρησε το κόμμα και τον πρόεδρο Ολάντ ότι υπερασπίζονται γερμανόφοβες θέσεις και θέτουν σε κίνδυνο την ιστορική σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο.

Στην πρώτη τους κοινή ανακοίνωση από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροδεξιάς, ο αρχηγός του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επέρριψαν στον Ολάντ την ευθύνη για τη «διαρκή και απογοητευτική υποβάθμιση των γαλλογερμανικών σχέσεων» και κατήγγειλαν το «γερμανοφοβικό κλίμα που έχει επικρατήσει στους σοσιαλιστές και στους ακροαριστερούς συμμάχους τους» (δηλαδή το Μέτωπο της Αριστεράς).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ολάντ προσπαθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουνίου να απομονώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο. «Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό» υποστηρίζουν, προειδοποιώντας ότι το κόμμα δεν θα επιτρέψει σε ηγέτες που δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων να βλάψουν τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Αλλά και ο ηγέτης των κεντρώων, Ζαν-Λουι Μπορλό ζήτησε από τον Ολάντ να αποτρέψει τις γερμανόφοβες και αντιευρωπαϊκές παρεκκλίσεις του κόμματός του και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη από τη Μέρκελ.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι επιχειρηματίες των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού αεροναυτικού ομίλου EADS, ο Γερμανός Τομ Έντερς, δήλωσε στη «Le Monde» ότι οι κατηγορίες περί ηγεμονισμού συνιστούν μεγάλο πρόβλημα για τη Γερμανία.

«Πάντα κατηγορούμασταν ότι κάνουμε πάρα πολλά ή πολύ λίγα» τόνισε. «Η σημερινή γενιά ηγετών είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα. Δεν γνωρίζω κανέναν πολιτικό που να ακολουθεί μια πολιτική γερμανικής κυριαρχίας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη βρεθεί η Γερμανία μόνη εναντίον όλων. Για τον σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν» πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης