Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του «γιατρού του Μπερλουσκόνι» για τον κορωνοϊό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, 13:50
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του «γιατρού του Μπερλουσκόνι» για τον κορωνοϊό

Ο διάσημος εντατικολόγος και διευθυντής του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο δήλωσε χθες στη RAI ότι o Covid-19 στην Ιταλία έχει αποδυναμωθεί και ότι είναι η ώρα να σταματήσει η άχρηστη «τρομοκράτηση» των Ιταλών, προκαλώντας έντονη πολεμική από τις ιταλικές αρχές και τους συναδέλφους του.

«Στην πραγματικότητα, ο ιός δεν υφίσταται πλέον κλινικά στην Ιταλία» δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI ο γιατρός που στη χώρα του είναι γνωστός ως «ο γιατρός του Μπερλουσκόνι», αφού είναι ο άνθρωπος που παρακολουθεί την πορεία της υγείας του πρώην πρωθυπουργού.

«Τα tests που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες» είπε. «Είναι η ώρα να σταματήσουν να τρομοκρατούν τη χώρα».

Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε 33.500 θανάτους μέσα σε διάστημα τριών μηνών στην Ιταλία, που έγινε για εβδομάδες το επίκεντρο της νόσου στην Ευρώπη. Η βόρεια Ιταλία, και ειδικά η Λομβαρδία, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.

«Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει τη θέση ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί, θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Σάντρα Ζάμπα, υφυπουργός Υγείας.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας Φράνκο Λοκατέλι δήλωσε «προβληματισμένος» από τις δηλώσεις του Ζανγκρίλο. Χθες 355 νέα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στην Ιταλία, τα περισσότερα στη Λομβαρδία.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του περίφημου Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Spallazani της Ρώμης, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί στην Ιταλία ή έχει αποδυναμωθεί.

Η χώρα προχωρεί σε προοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές του Μαΐου, επιδιώκοντας να στήσει και πάλι στα πόδια της την οικονομία και κυρίως τον τομέα του τουρισμού, με το άνοιγμα των συνόρων στις 3 Ιουνίου. Όμως η Ιταλία παραμένει σημαδεμένη και οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων και κρουσμάτων αναλύονται με προσοχή.

Η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες φάσεις άρσης του αποκλεισμού και καλεί τον πληθυσμό να τηρήσει όσο ποτέ τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μία εφαρμογή στα smartphones αναζήτησης επαφών για να αποφευχθεί νέα αναζωπύρωση της επιδημίας είναι ενεργή σε 20 περιφέρειες της χώρας και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, 14:18