Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχωρήσουν σε πόλεμο, αυτό θα συμβεί παρά την προσπάθεια κατευνασμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων ενάντια στην αμερικανική επιθετικότητα.

Πολλοί σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένων νομικών εμπειρογνωμόνων, καταδίκασαν τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, στρατηγού Qasem Soleimani, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για δολοφονία που έγινε με την εντολή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Το να σκοτώσεις έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο ενός ξένου κράτους με έναν τόσο αυταρχικό τρόπο είναι πράξη πολέμου και έγκλημα πολέμου, όπως επισημαίνει στο Information Clearing House ο Finian Cunningham με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γεωργική Χημεία και επιστημονικός συντάκτης της Royal Society of Chemistry, Cambridge, προτού συνεχίσει την καριέρα του στη δημοσιογραφία.

Ειδικότερα, επειδή προέκυψε ότι ο Soleimani ήταν σε διπλωματική ειρηνική αποστολή όταν έφθασε στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.

Ο Ιρακινός ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Soleimani επιχειρούσε να «εξουδετερώσει» τις περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι «το Ιράν δεν ήθελε να σκοτώσει αμερικανικά στρατεύματα με την επίθεσή του, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Trump για την τεχνολογία των πυραύλων που διαθέτει».

Ο Νασράλα για ενδεχόμενα αντίποινα

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αμερικανοί πολίτες – έμποροι, δημοσιογράφοι, μηχανικοί και γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή, δεν πρέπει να αγγιχτούν … Οποιαδήποτε βλάβη στους αμάχους των ΗΠΑ θα εξυπηρετήσει μόνο την ατζέντα του Trump» δήλωσε ο ηγέτης των Σιιτών στον Λίβανο.  Και πρόσθεσε: «Οι Χεζμπολάχ αντιλαμβάνονται ότι το αμερικανικό κοινό δεν αντιδρά καλά στους μεγάλους αριθμούς στρατιωτών που επιστρέφουν στα φέρετρα» και υποστηρίζει πως «η διοίκηση του Trump… έχασε ουσιαστικά την περιοχή και τις προεδρικές εκλογές».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης