Η κουβανική ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια EcuRed, της οποίας πηγή έμπνευσής υπήρξε η διαδικτυακή Wikipedia και τη διαχειρίζεται η Κομμουνιστική Νεολαία της Κούβας, συμπεριέλαβε στα λήμματά της και την διάσημη αντικαθεστωτική μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες, την οποία χαρακτηρίζει «κυβερνομισθοφόρο» στην υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Γιοάνι Σάντσες. Κουβανή μπλογκερ και Κυβερνομισθοφόρος. Ξεκινά το 2007 να γράφει στο μπλογκ της «Γενεά Ψ» (Generacion Y) στο οποίο υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να μιλήσει για πολιτική», τονίζει το κουβανικό δίκτυο (www.ecured.cu/index.php), συνοδεύοντας το κείμενο με μία φωτογραφία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιστότοπος, που ιδρύθηκε το 2010 από το Joven Club, την διάδοχη οργάνωση της Ένωσης Κομμουνιστικών Νεολαιών, προσθέτει πως η Σάντσες «διατηρεί στενές σχέσεις με τις Γυναίκες στα Λευκά και το Τμήμα Συμφερόντων (πρεσβεία) των ΗΠΑ στην Αβάνα».

Οι Γυναίκες στα Λευκά, ομάδα συζύγων πρώην πολιτικών κρατουμένων, και ο αντικαθεστωτικός Γκιγιέρμο Φαρίνιας, περιλαμβάνονται επίσης στα λήμματα της κουβανικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Η Γιοάνι Σάντσες, φιλόλογος 36 ετών, έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή αριστεία για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μπλογκ της περιγράφει με αδρά χρώματα την καθημερινή ζωή στην Κούβα, καταγγέλλοντας συχνά τις αρχές της χώρας για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην πρόσβαση στο Ιντερνέτ, ή στα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η ίδια τονίζει πως της έχει απαγορευθεί 19 φορές η έξοδος από την Κούβα.

Την τελευταία άρνηση εισέπραξε στις αρχές του μηνός, ενώ της είχε δοθεί αρχικά βίζα για να επισκεφθεί τη Βραζιλία ώστε να παραστεί στην παρουσίαση μίας ταινίας με θέμα την ίδια.

Οι κουβανικές αρχές θεωρούν τους μπλόγκερ της αντιπολίτευσης, όπως και τους λοιπούς αντιφρονούντες, ως «μισθοφόρους» της Ουάσιγκτον και τους κατηγορούν πως μεθοδεύουν έναν «κυβερνοπόλεμο» κατά της Κούβας, με την στήριξη και χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης