Το σκεύασμα Acalabrutinib με την εμπορική ονομασία Calquence είναι ένας αναστολέας BTK που χρησιμοποιείται στις θεραπείες ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, καθώς και μη-Hodgkin λέμφωμα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca έχει διεξαγάγει κλινικές έρευνες για τη χρησιμοποίηση του σκευάσματος αυτού στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποκαλούμενη από τους ειδικούς πνευμονολόγους «θύελλα κυτοκινών» που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις νοσούντων στους οποίους εκδηλώθηκε πνευμονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο προκαλεί αφύσικα υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί επίσης αφύσικη παραγωγή κυτοκινών με αποτέλεσμα τον θάνατο του ασθενούς.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα σκεύασμα που ανήκει στην κατηγορία αναστολέων κινάσης και τυροσίνης του Bruton (ΒΤΚ). Το σκεύασμα αυτό μπορεί να καταστείλει την εμφάνιση πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται στη θεραπεία συγκεκριμένων αιματολογικών καρκίνων και χορηγείται μέχρι στιγμής σε ενήλικους ασθενείς αλλά εξαιτίας της πανδημίας, οι ειδικοί της φαρμακοβιομηχανίας αποφάσισαν να επανέλθουν στις ιδιότητες του σκευάσματος αυτού, το οποίο έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματικό σε ορισμένες κατηγορίες πνευμονιών. Ο επικεφαλής του Τμήματος Αιματολογικών Κακοηθειών του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ επισημαίνει πως ο ρόλος της πρωτεΐνης BTK για τον έλεγχο των φλεγμονών είναι καλά καταγεγραμμένος κι έτσι είναι πολύ πιθανόν η αναστολή της πρωτεΐνης αυτής με τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος να έχει κλινικό όφελος για ασθενείς που πάσχουν από βαριά μορφή αναπνευστικού συνδρόμου Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H αμερικανική εταιρεία Astra Zeneca, καθώς και η ανταγωνιστική της GlaxoSmithKline PLC έχουν συμφωνήσει για τη λειτουργία κοινού εξεταστικού κέντρου για ασθενείς με Covid-19, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εν τω μεταξύ η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη κλινικών ερευνών σε ανθρώπους με δύο σκευάσματα εμβολίων, των εταιρειών  Sinovac Biotec με έδρα το Πεκίνο, και του Ινστιτούτου Βιολογικών προϊόντων του Ουχάν. Ένα τρίτο κινεζικό εμβόλιο που έχει παρασκευαστεί από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Κίνας έχει εισέλθει ήδη στη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι το πρώτο που βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης