Σε τροχιά τεχνικής ύφεσης διολίσθησε στο α’ τρίμηνο του 2012 η βρετανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% έπειτα από συρρίκνωση 0,3% στο δ’ τρίμηνο του 2011, με βασική αιτία να θεωρείται η ισχυρή αποδυνάμωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
 
Η άσχημη εικόνα της οικονομίας αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος χαρακτήρισε τα στοιχεία «ιδιαιτέρως απογοητευτικά», ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει οικονομική πολιτική.

«Οι πάντες σε αυτή την κυβέρνηση έχουν κατανοήσει ότι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και, όπως αποδεικνύουν και τα τρέχοντα, καθίσταται ακόμη δυσκολότερη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο, προκειμένου να επιτύχουμε την επιστροφή της χώρας μας σε αναπτυξιακή πορεία» τόνισε ο Ντ. Κάμερον σε ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήγμα για την κυβέρνηση Κάμερον είναι πάντως σημαντικό, καθώς δέχεται ισχυρή κριτική για τις σημαντικές αυξήσεις φόρων που έχει επιβάλει, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε μία περίοδο όπου θέλει να διατηρήσει καλό προφίλ, εν όψει και των δημοτικών εκλογών στη χώρα, στις 3 Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 3% σε ετήσια βάση, με τη βιομηχανική παραγωγή να αποδυναμώνεται κατά 0,4% και τον κλάδο υπηρεσιών να εμφανίζει ισχνή ανάπτυξη μόλις κατά 0,1%. Μάλιστα, η στατιστική υπηρεσία διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι σημαντικό μερίδιο στην υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας είχε και η περικοπή δαπανών από την κυβέρνηση της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή χρηματοδότησης αρκετών έργων υποδομών.

«Η τεράστια μείωση των δημόσιων δαπανών –κατά 25% στη χρηματοδότηση κατασκευής κατοικιών, 24% σε άλλους κλάδους κατασκευών– είναι απόλυτα φυσιολογικό να δημιουργεί μία “τρύπα” στον τομέα των κατασκευών, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να καλυφθεί» υποστήριξε η Τζούντι Λόου, αντιπρόεδρος της ένωσης κατασκευαστών της Βρετανίας, σε δηλώσεις της στο BBC.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η χθεσινή ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα της πρώτης «μέτρησης» του βρετανικού ΑΕΠ από την ONS και θα ακολουθήσουν ακόμη δύο εντός των επόμενων μηνών, πριν δημοσιοποιηθούν τα τελικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης