Η Βουδαπέστη κάλεσε τη Δευτέρα τους πρέσβεις από πέντε βόρειες χώρες, που κατηγορεί ότι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για την Ουγγαρία, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει ενισχύσει τις εξουσίες της κυβέρνησης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιάρτο ξιφούλκησε ενάντια στις κυβερνήσεις της Ισλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας σε μια ανακοίνωσή του, όπου τις χαρακτήριζε ως «η κυρίαρχη φιλελεύθερη διεθνής στη διάδοση ψευδών πληροφοριών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανοικτή επιστολή τους στις 6 Μαΐου, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε βορείων χωρών δηλώνουν πως «συμμερίζονται αυτή την ανησυχία», που έχει εκφράσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τονίζουν πως «το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατεί ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

«Γνωρίζουν μήπως καλύτερα οι υπουργοί της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας από τους ίδιους τους Ούγγρους για το τι θέλουν οι Ούγγροι;» είπε ο Σιάρτο.

«Ας ασχοληθούν με τις δικές τους δουλειές», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 30 Μαρτίου, το ουγγρικό Κοινοβούλιο ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει στον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να κυβερνά μέσω διαταγμάτων μέχρι νεωτέρας, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που κηρύχθηκε με γνώμονα την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Απηχώντας τις πολλές διεθνείς επικρίσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς τόνισε ότι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «αόριστης διάρκειας και χωρίς έλεγχο δεν εγγυάται ότι οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας θα γίνονται σεβαστές και πως η περιστολή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι αυστηρή, ανάλογη προς την απειλή που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει».

Από την ημέρα της επιστροφής του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν συγκεντρώνει τακτικά τα πυρά από διεθνείς οργανισμούς για την αυταρχική στάση που ακολουθεί στην Ουγγαρία. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική ΜΚΟ Freedom House διέγραψε αυτήν τη χώρα από τον κατάλογο των δημοκρατικών κρατών και την ταξινόμησε σε αυτή των «υβριδικών καθεστώτων».

Η Βουδαπέστη απορρίπτει κατηγορηματικά τις επικρίσεις για την αναγκαιότητα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και υποστηρίζει ότι αμφισβητείται άδικα. Ο Βίκτορ Ορμπάν έστειλε επιστολή την περασμένη εβδομάδα στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), του οποίου είναι μέλος, για να ζητήσει συγγνώμη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ουγγρικό Κοινοβούλιο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναστείλει τα έκτακτα μέτρα και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί αμέσως μόλις λήξει η πανδημία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει το θέμα του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία την Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης