Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ότι αντιπροσωπεία του θα κάνει στη Ρώμη τον έλεγχό της για την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών της ιταλικής οικονομίας πιάνοντας δουλειά «έως την 31η Ιανουαρίου» ή «αμέσως μετά».

«Σκεπτόμαστε ότι η πρώτη αυτή αποστολή αντιπροσωπείας μας μπορεί να γίνει ως την 31η Ιανουαρίου ή αμέσως μετά», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι προέχει να αποκατασταθεί σύντομα η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών για την ιταλική οικονομία και ειδικότερα τη βιωσιμότητα του μεγάλου δημόσιου χρέους της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υποβληθεί το αίτημα, μια αντιπροσωπεία του ΔΝΤ να ελέγξει την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας της Ιταλίας, με επίκεντρό τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το ΔΝΤ είχε σύντομα μετά την υποβολή του εν λόγω αιτήματος αναγγείλει ότι «αρχομένου του 2012 τούτο θα συνέβαινε». Μάλιστα, είχε διερευνηθεί το ενδεχόμενο η αποστολή αυτή να φθάσει στη Ρώμη περί τα τέλη του Δεκεμβρίου. Τελικά, όμως αποφασίστηκε να χαριστεί ωφέλιμος χρόνος στη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών, υπό τον Μάριο Μόντι, και αποφασίστηκε μια μετακύλιση του χρόνου επίσκεψης της αντιπροσωπείας ΔΝΤ μέσα στο Νέο Έτος. Πράγματι, τον Δεκέμβριο του 2011 το κοινοβούλιο στη Ρώμη υιοθέτησε την τρίτη στη σειρά δέσμη μέτρων λιτότητας, μέσα σε έξι μήνες.

Αμέσως μετά το πέρας της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρώμη θα συνταχθεί «Έκθεση του ΔΝΤ για την ιταλική οικονομία. Η τωρινή προοπτική είναι η ίδια Έκθεση να συντάσσεται εν συνεχεία στο τέλος κάθε τρίμηνου, μέχρι νεοτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης