Αντισημιτική επιστολή του Βάγκνερ πουλήθηκε από οίκο δημοπρασιών στην Ιερουσαλήμ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 22:42
Αντισημιτική επιστολή του Βάγκνερ πουλήθηκε από οίκο δημοπρασιών στην Ιερουσαλήμ
Μια επιστολή του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ όπου εξέφραζε ανοιχτά τον αντισημιτισμό του πουλήθηκε σε έναν Εβραίο συλλέκτη από την Ελβετία, σε δημοπρασία που έγινε σήμερα στο Ισραήλ, έναντι 34.000 δολαρίων.

Η κιτρινισμένη επιστολή γράφτηκε από τον Βάγκνερ στη Λουκέρνη της Ελβετίας το 1869. Παραλήπτης της ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Εδουάρδος Συρέ, όπως ανέφερε ο Μέρον Ερεν του Οίκου Δημοπρασιών Κέντεμ.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν δημοσιοποιήθηκε.

Στο γράμμα αυτό ο Βάγκνερ προσπαθεί να εξηγήσει στον Συρέ τις ιδέες που εξέφραζε στο αντισημιτικό δοκίμιο «Ο Ιουδαϊσμός στη Μουσική» και γράφει ότι οι Γάλλοι είναι ανίκανοι να διακρίνουν «την καταστροφική επιρροή του εβραϊκού πνεύματος στον σύγχρονο πολιτισμό», σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κέντεμ.

Ο Βάγκνερ, οι όπερες του οποίου θεωρούνται αριστουργήματα, ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του Αδόλφου Χίτλερ ο οποίος είχε ασπαστεί τα αντισημιτικά γραπτά και την ιδεολογία του. Ο Βάγκνερ πέθανε το 1883 στη Βενετία, έξι χρόνια πριν γεννηθεί ο Χίτλερ.

«Περιέργως, η επιστολή προήλθε από έναν συλλέκτη από το Ισραήλ που πιθανότατα την αγόρασε σε δημοπρασία στην Ευρώπη πριν από 10-20 χρόνια» είπε ο Έρεν. Εξήγησε ότι η πώληση μιας αντισημιτικής επιστολής στο Ισραήλ αποτελούσε «πρόβλημα» για τον οίκο δημοπρασιών αλλά την ανέλαβαν ιδιώτες συλλέκτες ή μουσεία που είναι αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα, διότι μπορεί να ενδιαφέρονταν για το αντικείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 22:50