Μη αναστρέψιμη θεωρείται πλέον η εξαφάνιση της λίμνης Αράλη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Αράλη ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον πλανήτηΣύμφωνα με στοιχεία του «Earth Observatory» («Παρατηρητήριο της Γης»), υπηρεσίας της NASA που αποτυπώνει και αναλύει τις αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη, η έκταση της λίμνης μειώνεται συνεχώς, καθώς ολοένα και μεγαλύτερα τμήματά της ξεραίνονται κάθε χρόνο. Τα δεδομένα προκύπτουν μέσω της σύγκρισης δορυφορικών λήψεων από το 2000 έως το 2014.

Κάποτε, η Αράλη ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη και είχε το μέγεθος της Ιρλανδίας. Χιλιάδες ψαράδες και οι οικογένειές τους εξασφάλιζαν την τροφή τους για αιώνες.

Από αριστερά προς δεξιά: Η λίμνη Αράλη το 2000 και το 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δορυφορικές λήψεις που δείχνουν την καταστροφή της λίμνης

Η έκτασή της πριν από 50 χρόνια ήταν 68.000 τ.χλμ., ωστόσο σήμερα το μόνο που έχει απομείνει εκεί είναι τέσσερις μικρές και αποκομμένες μεταξύ τους λίμνες, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά πλέον τα 7.000 τ.χλμ.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι και σε αυτήν την περίπτωση αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν καταλυτικός. Η αλόγιστη χρήση του νερού για τη γεωργία μέσω της δημιουργίας αρδευτικών καναλιών στους ποταμούς Άμου Ντάρια και Συρ Ντάρια τη δεκαετία του ’60 μείωσε τη στάθμη της.

Παράλληλα, η αύξηση των ποσοστών αλατιού και της ποσότητας λιπασμάτων και χημικών που κατέληγε εκεί με το νερό της βροχής επιδείνωσε την κατάσταση δραματικά. Η λίμνη Αράλη βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Ασίας και απέχει περίπου 250 χλμ. από την Κασπία Θάλασσα. Κάποτε φιλοξενούσε στο εσωτερικό της 1.500 μικρές νησίδες. Το 2004 η λίμνη είχε συρρικνωθεί στο 24% του αρχικού της μεγέθους και ο πενταπλασιασμός της αλμυρότητάς της σκότωσε σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας. Το 2007 έφθασε να έχει μόλις το 10% της αρχικής της έκτασης και διαχωρίστηκε έτσι σε τρεις ξεχωριστές λίμνες, δύο εκ των οποίων είναι υπερβολικά αλμυρές για να φιλοξενήσουν ψάρια.

Αποτέλεσμα… τα ψαροχώρια που κάποτε ήκμαζαν στις όχθες της σήμερα έχουν ερημωθεί, με τα εγκαταλελειμμένα πλοία να θυμίζουν την αποτυχημένη προσπάθεια για μια εφήμερη ευημερία. Πλέον η ανεργία και την οικονομική ύφεση μαστίζουν τον τοπικό πληθυσμό.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης