Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., πέρασαν 1.318 μέρες, και απομένουν λίγες ώρες πριν η απόφαση αυτή περάσει στην ιστορία. Αύριο στις 23.00 το βράδυ, τοπική ώρα, είναι προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.

Το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, ξεκινώντας από τις 22.00 το βράδυ. Εκείνη την ώρα αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το έθνος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης. Αναμένεται να τονίσει «τη δυναμική που ξεδιπλώνεται μπροστά στον βρετανικό λαό, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν σε όλους τους ιστούς οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράζ προγραμματίζει εορτασμούς με ένα πάρτι που θα διοργανώσει στην πλατεία του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 το βράδυ, με την χορηγία της καμπάνιας του «Leave Means Leave», που πρόκειται να συγκεντρώσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit. Στις εκδηλώσεις αυτές αναμένονται μπάντες, κωμικοί, αλλά και ομιλίες.

Αύριο, εξάλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». Ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα λάβει ένα από τα νομίσματα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, θα φιλοξενήσει στο δημαρχείο μετά τις 17.00 εκδήλωση για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην πρωτεύουσα, κατά την οποία θα έχουν την ευκαιρία να συμβουλεύονται ειδικούς δικηγόρους για το πρόγραμμα εγκατάστασης για το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία (EU Settlement Scheme).

Από ομάδες υποστηρικτών της καμπάνιας Leave θα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας για να σηματοδοτήσουν την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», όπως την αναφέρουν. Οι εκδηλώσεις αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο, που θα φιλοξενηθεί σε μέρος εκτός του Λονδίνου, βόρεια της Αγγλίας, για να τονιστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης