Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, με στόχο την άρση του αδιεξόδου για το ύψος του προϋπολογισμού, αλλά επεσήμανε ότι παραμένουν δυσκολίες, μια μόνο μέρα πριν από την εκπνοή του προσωρινού προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί το αμερικανικό Δημόσιο. Άποψη που έρχεται σε αντίθεση με αυτή του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, John Boehner, ο οποίος υποστήριξε πως οι επαφές βρίσκονται σε χειρότερο στάδιο πλέον.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ πως είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο ζήτημα της παύσης των δραστηριοτήτων του αμερικανικού Δημοσίου προ της εκπνοής της προθεσμίας, αλλά δεν προσδιόρισε ποιοι είναι οι λόγοι που τον κάνουν να αισθάνεται αισιόδοξος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί άλλη μία συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου των Η.Π.Α., του Δημοκρατικού ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ριντ και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέινερ. Ήταν η τέταρτη ανάλογη συνάντηση σε τρεις μέρες στο πλαίσιο 24ωρων πυρετωδών διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι ενδεχόμενη παύση των δραστηριοτήτων του αμερικανικού Δημοσίου θα βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «απαράδεκτο» για τον απλούστατο λόγο ότι «η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να συναινέσει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ύψος και την ταυτότητα των περικοπών δαπανών του αμερικανικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης