Απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες στον μακελάρη της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που τον περασμένο Ιούλιο, με διπλή επίθεση στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, στέρησε την ζωή σε 77 ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου, ο Μπρέιβικ κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες. Οι δικηγόροι του Μπρέιβικ μετέβησαν στην φυλακή όπου κρατείται, για να του ανακοινώσουν τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για την νοητική και ψυχική κατάσταση του 33χρονου δολοφόνου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ συγγενών των θυμάτων, αλλά και στην κοινή γνώμη.

Πέρυσι, η έκθεση του πάνελ των ψυχιάτρων που όρισε το δικαστήριο κατέληξε- μετά από 13 συνεντεύξεις με τον κρατούμενο- στο συμπέρασμα ότι ο Μπρέιβικ ζούσε «στο δικό του σύμπαν παραισθήσεων, όπου όλες του οι σκέψεις και οι πράξεις καθοδηγούνται από ψευδαισθήσεις».

Στην συνέχεια ωστόσο, τέσσερις άλλοι ψυχίατροι διαφώνησαν με αρκετά από τα συμπεράσματα των συναδέλφων τους και συμπέραναν ότι ο 33χρονος δεν είναι ούτε ψυχωτικός, ούτε σχιζοφρενής, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει ανάγκη από φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν δικαστεί ως ψυχοπαθής, ο Μπρέιβικ αν καταδικαστεί θα απαλλαχθεί από την φυλακή και θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική. Η δίκη του θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης