Απαγόρευσαν σε συγγραφέα να πάει σε φεστιβάλ για "λόγους ασφαλείας"

Απαγόρευσαν σε συγγραφέα να πάει σε φεστιβάλ για "λόγους ασφαλείας"
Το Πεκίνο απαγόρευσε για "λόγους ασφαλείας" στον διαφωνούντα Κινέζο συγγραφέα, Λιάο Γιβού, να μεταβεί στην Αυστραλία για να μετάσχει σε ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ και τον προειδοποίησε για την έκδοση των βιβλίων του στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αυστραλοί διοργανωτές.

Ο συγγραφέας ανεμένετο να συμμετάσχει σε αρκετές συναντήσεις του φεστιβάλ συγγραφέων του Σίδνεϊ τοn μήνα αυτό, όπως σε ένα φόρουμ με θέμα την επιρροή παγκοσμίως της ασιατικής ανάπτυξης και σε μια ανάγνωση από τον ίδιο των ποιημάτων του. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ είπαν ότι οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν στον Γιβού να αναχωρήσει από την χώρα για να παραστεί στο πολιτιστικό αυτό γεγονός, όπως είχαν κάνει ήδη στην αρχή του έτους για ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ στις ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας του "L' Empire des bas fonds" που προβάλλει μια σειρά προσώπων, των αποκλεισμένων σε μια Κίνα που είναι σε πλήρη αναταραχή, δέχτηκε προειδοποίηση για την έκδοση της δουλειάς του στο εξωτερικό. Το φεστιβάλ εκφράζει την λύπη του για την απόφαση αυτή, δήλωσε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Τσιπ Ρόλεϊ. «Η πρώτη μας έγνοια είναι ο Λιάο Γιβού, στον οποίο στερείται το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του», τόνισε. Οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά τους δηλώνουν ότι ο Λιάο συνελήφθη για πρώτη φορά λόγω των επικριτικών για την κινεζική κυβέρνηση συγγραμμάτων του.

Μεταξύ των πιο τολμηρών σύγχρονων συγγραφέων της γενιάς του, ο Λιάο Γιβού που είναι επίσης γνωστός με το όνομα Λάο Ουέι, είναι ο ποιητής της εμβληματικής συλλογής "Η Μεγάλη Σφαγή" που γράφτηκε μετά την αιματηρή καταστολή του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ιαπωνικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το κύμα διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο, η Κίνα έχει αρχίσει μια από τις σκληρότερες επιθέσεις της εδώ και χρόνια εναντίον των διαφωνούντων του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011, 12:18