Απαγόρευση εξόδου στους κατοίκους του Παναμά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, 09:39
Απαγόρευση εξόδου στους κατοίκους του Παναμά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών

Ο πρόεδρος του Παναμά Λαουρεντίνο Κορτίσο επέβαλε χθες Τετάρτη απαγόρευση οποιασδήποτε εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών, στο πλαίσιο των μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την προστασία «της υγειονομικής ασφάλειας της χώρας» και «της ζωής και της υγείας» των πολιτών του Παναμά, «ανακοινώνουμε ότι κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Απριλίου» και αντιθέτως θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η «πλήρης καραντίνα», ενημέρωσε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.

Οι παναμαϊκές αρχές είχαν ήδη μέχρι νεοτέρας επιβάλει πλήρη απαγόρευση εξόδου στους πολίτες τις Κυριακές.

Εν μέσω της πανδημίας, ο αρχιεπίσκοπος του Παναμά πήρε ένα άγαλμα της Παρθένου κι ένα αρτοφόριο κι επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να τελέσει τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων από τους αιθέρες, μία ημέρα πριν αρχίσει η Μεγάλη Εβδομάδα για τους καθολικούς.

Στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 2.528 έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου εκατό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Ο Παναμάς έκλεισε τα σύνορά του, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων, απαγόρευσε την είσοδο στους αλλοδαπούς και έθεσε σε εφαρμογή πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα, με τις μόνες εξόδους που επιτρέπονται να είναι αυτές για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, για 2 ώρες, τρεις ημέρες της εβδομάδας για τους άνδρες και τις άλλες τρεις για τις γυναίκες. Την Κυριακή απαγορεύεται η έξοδος των πολιτών από τα σπίτια τους ανεξαίρετα.

Δυνάμει των μέτρων αυτών, περίπου 9.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 589 το προηγούμενο 24ωρο, συνελήφθησαν ή τους έγινε επίπληξη από την αστυνομία για την παραβίαση του περιορισμού.

Ο υπουργός Ασφάλειας Χουάν Πίνο απείλησε ότι στο εξής θα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, όπως η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τρεις μήνες από οποιονδήποτε παραβιάζει τα κυβερνητικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, 10:07