Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Εγκρίνοντας την έκθεση της Σοσιαλίστριας βουλευτού από την Ισλανδία Thorhildur Sunna, η Επιτροπή Κανονισμών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε την αναθεώρηση του Κώδικα Συμπεριφοράς της Συνέλευσης για τα μέλη, ώστε να απαγορεύσει ρητά τον «σεξισμό, την παρενόχληση και τη σεξουαλική βία και ανάρμοστη συμπεριφορά» και ζητεί την διερεύνηση τυχόν περιπτώσεων τέτοιας συμπεριφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή πρότεινε να διερευνηθούν οποιεσδήποτε υποθέσεις εναντίον μέλους για αυτούς τους λόγους, στο πλαίσιο της τρέχουσας ή μελλοντικής διαδικασίας καταπολέμησης της παρενόχλησης εντός της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διαδικασία θα πρέπει να προωθηθεί στην Επιτροπή Κανονισμού της Συνέλευσης «για την οριστική διερεύνηση της υπόθεσης».

Η Επιτροπή έχει μια σειρά κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις παραβίασης του Κώδικα Δεοντολογίας.

Ευκαιρίας δοθείσης, η Επιτροπή παροτρύνει εκ νέου τα εθνικά κοινοβούλια να συντάξουν ή να αναθεωρήσουν κώδικες συμπεριφοράς, για να απαγορεύσουν ρητά τον σεξιστικό λόγο, τις σεξιστικές πράξεις και τη σεξουαλική παρενόχληση, με κυρώσεις για παραβιάσεις, και να δημιουργήσουν κατάλληλους μηχανισμούς καταγγελίας. Η Συνέλευση θα πρέπει να είναι «στην πρώτη γραμμή και να λειτουργεί ως πρότυπο και ως σημείο αναφοράς για τα εθνικά κοινοβούλια» στον τρόπο χειρισμού υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, επεσήμανε η επιτροπή, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη πρωτοβουλία #NotInMyParliament της Συνέλευσης για την καταπολέμηση του σεξισμού κατά των γυναικών στα κοινοβούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόνιμη Επιτροπή της Συνέλευσης πρόκειται να συζητήσει τις προτάσεις κατά τη συνεδρίασή της στη Ρώμη στις 25-26 Νοεμβρίου 2021

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης