Πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος έπληξε το Σάββατο περιοχή κοντά στην πόλη Ραμτχά, στη βόρεια Ιορδανία, στο δεύτερο παρόμοιο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ιορδανίας ο πύραυλος χτύπησε τα περίχωρα της Ραμτχά, 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αμμάν και μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα των δυο κρατών, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις των καθεστωτικών δυνάμεων με τους αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, και αν ήταν εκ προθέσεως, ένα τέτοιο περιστατικό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιορδανίας, Σαμίχ Μαγιατάχ.

Ο ιορδανός εκπρόσωπος αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο της απέλασης του πρέσβη της Συρίας, Σουλειμάν Μπαχγιάτ, τόνισε ότι η Ιορδανία θα απαντήσει με τρόπο «ανάλογο» στην παράβαση.

Στις 19 Αυγούστου το Αμάν κάλεσε το Σύρο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τα τέσσερα πυραυλικά χτυπήματα στο χωριό Αλ-Τούρα, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί και τραυματίστηκαν τέσσερις πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις με πυραύλους σημειώνονται ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας και αυξάνονται οι αποστασίες κυβερνητικών στελεχών προς την Ιορδανία.

Η ασφάλεια των συνόρων είναι σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του Αμάν και της Δαμασκού, η οποία αντιτάσσεται στην πολιτική της Ιορδανίας για τη χορήγηση καταφυγίου σε λιποτάκτες στρατιωτικούς και πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος, Άσαντ.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης