Μαχητές της Αλ Κάιντα πήραν τον έλεγχο ενός δυτικού τομέα της κυριότερης πόλης-λιμάνι της Υεμένης, του Άντεν, χθες βράδυ, δήλωσαν κάτοικοι. Η είσοδος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο στο Άντεν, που ήταν κάποτε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια και από τα πιο κοσμικά και ασφαλή μέρη σε μια χώρα που κατά τα άλλα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει αποκομίσει μέχρι τώρα.

“Δεκάδες μαχητές της Αλ Κάιντα περιπολούσαν στους δρόμους με τα όπλα τους εν πλήρη ελευθερία σε ορισμένες περιοχές στην Ταουάχι. Την ίδια ώρα, άλλοι ύψωσαν τη μαύρη σημαία της Αλ Κάιντα σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένου και του κτιρίου διοίκησης του λιμανιού”, δήλωσε ένας κάτοικος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που εδρεύουν στο Άντεν απελευθέρωσαν έναν βρετανό όμηρο που είχε συλληφθεί από την οργάνωση, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, το WAM.

Ο όμηρος, που είχε απαχθεί τον Φεβρουάριο και, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αστυνομική πηγή της Υεμένης, εργαζόταν στο πετρελαϊκό τομέα, μεταφέρθηκε χθες βράδυ με στρατιωτικό αεροσκάφος στην πρωτεύουσα των Εμιράτων, το Αμπού Ντάμπι, και είναι “σώος και αβλαβής”.

Δυνάμεις πιστές στην εξόριστη στη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση ανακατέλαβαν την πόλη τον περασμένο μήνα από μια πολιτοφυλακή πιστή στους Χούτι, με σημαντική υποστήριξη από το βασίλειο και άλλες χώρες του Κόλπου, που εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές, εκπαίδευσαν και ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες του Κόλπου προσπαθούν να απομακρύνουν αυτό που θεωρούν ως ιρανική επιρροή στη γείτονά τους, ενώ οι Χούτι λένε πως πολεμούν μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που έχει συνασπιστεί με τους μαχητές της Αλ Κάιντα.

Πολιτοφύλακες πιστοί στην εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης ήλεγχαν τους δρόμους του Άντεν για πέντε εβδομάδες καθώς οι υπηρεσίες κατέρρεαν, οι καταστροφές από προηγούμενες μάχες παρέμεναν χωρίς επιδιόρθωση, ενώ η αστυνομία και ο στρατός ήταν κυρίως απόντες.

Όμως μαχητές από την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, του πιο φονικού παραρτήματος της παγκόσμιας οργάνωσης, έχουν αναμιχθεί με τους μαχητές του νότου που πολεμούν τους σιίτες Χούτι αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 26 Μαρτίου, αποκτώντας νομιμοποίηση και εδάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης