Έπειτα από κάθειρξη 16 ετών και έξι μηνών, ο κύριος συνένοχος της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της σωφρονιστικής αρχής.

«Ο Χαγκάι Αμίρ αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος αύριο το πρωί από τη φυλακή Αγιαλόν μετά την έκτιση της ποινής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμίρ είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για συνέργεια στη δολοφονία του Ράμπιν και σε ακόμη έξι μήνες, γιατί είχε απειλήσει με θάνατο τον πρώην πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν» είπε η Σιβάν Βάιζμαν.

Το καλοκαίρι του 2005 ο Σαρόν είχε δώσει εντολή για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την κατεδάφιση 21 εβραϊκών οικισμών που υπήρχαν στο έδαφος αυτό και την απομάκρυνση των 8.000 εποίκων τους, ύστερα από 38 χρόνια κατοχής.

Ο Χαγκάι Αμίρ, 44 ετών, είναι ο αδελφός του Ιγκάλ Αμίρ, ενός Εβραίου εξτρεμιστή που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό Ράμπιν στις 4 Νοεμβρίου του 1995 στο Τελ Αβίβ, στο τέλος μιας ειρηνικής συγκέντρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη του στη διάρκεια της δίκης του, δηλώνοντας ότι σκότωσε τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, για να εμποδίσει την ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και για να σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Όπως ο αδελφός του Χαγκάι, ο Ιγκάλ ουδέποτε εξέφρασε τύψεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης