Η αμνηστία που δόθηκε την Παρασκευή σε πολιτικούς κρατουμένους στη Μιανμάρ, την οποία ζητούσαν επιμόνως οι χώρες της Δύσης ως απόδειξη των μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκε το νέο καθεστώς και την οποία χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα, αφορά 302 κρατούμενους συνείδησης, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιρμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Οι απελευθερώσεις αυτές δεν έγιναν ύστερα από αίτημα κάποιου. Απελευθερώσαμε τους κρατούμενους αυτούς λόγω της πραγματικά καλής πρόθεσης της κυβέρνησης» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κο Κο σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντισυνταγματάρχης παραδέχτηκε ότι οι 302 κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν επιλέχτηκαν από έναν κατάλογο που είχε καταρτίσει μια πολιτική οργάνωση, υποδηλώνοντας την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND) της αντιπολιτευόμενης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι.

«Μας έδωσαν 604 ονόματα, βρήκαμε 430, απελευθερώσαμε 302. Διέπραξαν σοβαρές εγκληματικές πράξεις όπως τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τα πρόσωπα αυτά» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι στους κρατούμενους των οποίων τα ονόματα παραμένουν στον κατάλογο δεν θα δοθεί αμνηστία.

Τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε μεγαλύτερα βήματα και να απελευθερώσει περισσότερους κρατούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Διαβάστε επίσης: Νέες απελευθερώσεις πολιτικών κρατούμενων στη Μιανμάρ
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012, 06:49

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης