Η δημιουργία ενός καταφύγιου φαλαινών στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία προτείνεται από πολλές χώρες στο νότιο ημισφαίριο, απορρίφθηκε για άλλη μια φορά την Τετάρτη, σε συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC – παγκόσμιος διακυβερνητικός οργανισμός επιφορτισμένος με την προστασία των φαλαινών).

Η πρόταση, στην οποία αντιτίθεται η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, χώρες που ασκούν φαλαινοθηρία, έλαβε μόνο 38 ψήφους υπέρ σε σύνολο 64 ψήφων, επομένως, δεν καλύφθηκε το 75% που απαιτείται για να εγκριθεί, κατά την 66η συνεδρίαση της ΔΕΦ, στο Πορτορόζ της Σλοβενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση «απέτυχε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Simon Brockington, γενικός γραμματέας της IWC, μετά τη καταμέτρηση των ψήφων.

Η πρόταση αυτή για την προστασία της βιοποικιλότητας, που έχει ήδη απορριφθεί το 2014 και το 2012, προέβλεπε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ενιαίου καταφυγίου, εκτάσεως 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου οι πληθυσμοί φαλαινών θα μπορούσαν να προστατευθούν από το κυνήγι για τη σάρκα και το λίπος τους.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι το 71% των τριών εκατομμυρίων φαλαινών που θανατώθηκαν σε όλο τον κόσμο, την περίοδο μεταξύ του 1900 και του 2000, παρατηρήθηκε στο νότιο ημισφαίριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο καταφύγια φαλαινών υπάρχουν σήμερα: Το ένα στον Ινδικό Ωκεανό και το άλλο στον Νότιο Ωκεανό (ή Ωκεανό της Ανταρκτικής).

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης