Σε πλήρη αποτυχία οδηγήθηκε η παγκόσμια εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, γεγονός που καθιστά την «ανάγκη για αλλαγές πιο επιτακτική από ποτέ», σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών.

Στην εν λόγω έκθεση συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες και πρώην πρόεδροι λατινοαμερικανικών χωρών, οι οποίοι και προτείνουν την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών απέτυχε, με καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα και τις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου» αναφέρεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής.

«Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του Ο.Η.Ε .για τα ναρκωτικά και σαράντα χρόνια αφού ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Ρίτσαρντ Νίξον, ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών είναι επείγουσα η μεταρρύθμιση των εθνικών και διεθνών πολιτικών για τον έλεγχο των ναρκωτικών» προστίθεται στο κείμενο της έκθεσης, το οποίο παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη παρουσία του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.

Μια πιο «ανθρώπινη προσέγγιση των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες ανθρώπων», προτείνει η έκθεση, ενώ κάνει έκκληση για «τον τερματισμό της ποινικής δίωξης, της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών και δεν προκαλούν βλάβη σε άλλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρωτοβουλίες αποποινικοποίησης δεν οδηγούν σε σημαντική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών» υπενθυμίζει η έκθεση, αναφέροντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και μία επαρχίας της Αυστραλίας.

Η έκθεση προτείνει την «ενθάρρυνση του πειραματισμού των κυβερνήσεων με βάση πρότυπα νομοθετικής ρύθμισης των ναρκωτικών (και ειδικότερα της κάνναβης), ώστε να περιορισθεί η ισχύς του οργανωμένου εγκλήματος και να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών τους».

Αύξηση οπιούχων, κάνναβης και κοκαΐνης

O O.H.E., με επίσημα στοιχεία που εξέδωσε, κατέγραψε ότι η κατανάλωση οπιούχων αυξήθηκε κατά 35,5% ανάμεσα στο 1998 και το 2008, της κοκαΐνης κατά 27% και της κάνναβης κατά 8,5%.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, δήλωσε την Πέμπτη έτοιμος για την ανάλυση ενός νέου προσανατολισμού στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Θέμα εθνικής ασφαλείας αποτελεί η αντιμετώπιση των ναρκωτικών για την Κολομβία, αφού το εμπόριο ναρκωτικών παραμένει πηγή χρηματοδότησης της βίας στη χώρα, σύμφωνα με τον Κολομβιανό πρόεδρο.

Πηγή:cosmo

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης