Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος για την Προεδρία στη Γαλλία Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε την Παρασκευή να προωθήσει μέτρα όπως η ανακαίνιση των καταρρεόντων κτισμάτων και η παροχή καλύτερων εκπαιδευτικών ευκαιριών στους κατοίκους των προαστίων, καταγγέλλοντας τις αθετημένες υποσχέσεις του συντηρητικού προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σε περιοδεία του σε προάστια του Στρασβούργου, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει σε εργατικές κατοικίες, ο Ολάντ είπε ότι ο Σαρκοζί απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που είχε κάνει πριν να εκλεγεί το 2007, να δώσει νέα ζωή στις συνοικίες γύρω από μεγάλες γαλλικές πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι δημόσιες πολιτικές, για τα καταλύματα, την εργασία, την παιδεία, την ασφάλεια– θα τονωθούν, θα ενισχυθούν στα προάστια των πόλεών μας», είπε ο Ολάντ σε ομιλία του, σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα προάστια των γαλλικών πόλεων, όπου συχνά ζουν κοινότητες αράβων και αφρικανών μεταναστών και οι πιο φτωχοί και όπου η υποβάθμιση προκάλεσε το ξέσπασμα των μαζικών ταραχών του 2005, τείνουν να καταγράφονται πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας από ό,τι στις ίδιες τις πόλεις.

Ο Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα ανακαινίζονται 600.000 παλιά κτίρια κάθε χρόνο, κάτι που όπως σημείωσε θα μειώσει τις δαπάνες για την ενέργεια και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τη νεολαία των συνοικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα των προαστίων δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με δεδομένες τις ανησυχίες της μεσαίας τάξης στη Γαλλία η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει την μειούμενη αγοραστική της δύναμη, την υψηλή ανεργία και την αποτελμάτωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι ταραχές σε προάστια σε ολόκληρη τη Γαλλία ξέσπασαν το 2005 όταν δύο έφηβοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από αστυνομικούς πέθαναν από ηλεκτροπληξία. Χιλιάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια τα οποία διήρκεσαν τρεις εβδομάδες και ήταν τα χειρότερα των τελευταίων 40 χρόνων.

Ο Σαρκοζί, τότε υπουργός Εσωτερικών, είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει σκληρά τους ανήλικους παραβάτες του νόμου. Όταν εξελέγη πρόεδρος το 2007, υποσχόταν ένα «δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ», αναφερόμενος στη βοήθεια των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γαλλίας, να δώσει στους νέους των πιο στερημένων περιοχών πρόσβαση σε αμειβόμενη κατάρτιση και θέσεις εργασίας.

Ο Ολάντ χαρακτήρισε τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαρκοζί αποτυχία, τονίζοντας ότι η ανεργία στα προάστια είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου και φτάνει το 30-40% για τους νέους.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης