Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε ένα από τα ηγετικά στελέχη των Κόκκινων Χμερ που κυριάρχησαν στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Καμπότζης από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Πρόκειται για τον Ieng Sary (Γιενγκ Σάρι), ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος και όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ήταν για χρόνια το μοναδικό σημείο επαφής της ασιατικής χώρας με τον έξω κόσμο. Βασική του αποστολή ήταν να πείσει μορφωμένους πολίτες, οι οποίοι είχαν διαφύγει στο εξωτερικό, να επιστρέψουν πίσω στα πάτρια εδάφη προκειμένου να συνδράμουν στην ανασυγκρότηση της κρατικής μηχανής και την ανοικοδόμηση της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως ο Ieng Sary απεβίωσε σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο στην Πνομ Πενχ, όπου νοσηλευόταν από τις 4 Μαρτίου με προβλήματα στην καρδιά», ανέφερε αξιωματούχος του Ο.Η.Ε..

Ευρύτερα γνωστός ως «Αδερφός Νο3» αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη ενός καθεστώτος, επί των ημερών του οποίου σκοτώθηκαν πάνω από 2.000.000 άνθρωποι. Επικεφαλής των Κόκκινων Χμερ ήταν ο Pol Pot (Πολ Ποτ), ο οποίος και πέθανε το 1998 ενώ κρυβόταν με συντρόφους του μέσα στις ζούγκλες της Καμπότζης.

Ο Ieng Sary ήταν γαμπρός του «Αδερφού No1» και μαζί με τρία ακόμα στελέχη κατηγορήθηκε για εγκλήματα Πολέμου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ενώπιον δικαστών τον Νοέμβριο του 2011. Είχε συλληφθεί στις 12 Νοεμβρίου του 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη σε αρκετούς συγγενείς θυμάτων του καθεστώτος, οι οποίοι μάλιστα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την εξαιρετικά αργή ακροαματική διαδικασία. Μέχρι στιγμής το μοναδικό ηγετικό στέλεχος των Κόκκινων Χμερ που δικάστηκε με επιτυχία στην Καμπότζη ήταν ο επικεφαλής των περιβόητων φυλακών Τουόλ Σλενγκ ή S21 στην πρωτεύουσα Πνομ Πνεχ, Kaing Guek Eav (Κάινγκ Γκουέκ Εάβ), ευρύτερα γνωστός ως «Ντουκ», ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2012.

Πλάνα από την ακροαματική διαδικασία (13 Δεκεμβρίου 2011)

Διαβάστε επίσης: Βαριά «καμπάνα» για τον Κόκκινο «Ντουκ», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, 00:04

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης