Απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και επαναστατικός ήρωας, Νέλσον Μαντέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος ανέφερε ότι «…ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο τετράμηνο».

«Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του», συμπλήρωσε φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια».

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι φυσικό, η είδηση του θανάτου του Μαντέλα έχει προκαλέσει θλίψη σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ο ιστορικός ηγέτης πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου είχε επιστρέψει μετά από τρεις μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Πρετόρια.

(Η ανακοίνωση του θανάτου του Μαντέλα)

Τα τελευταία χρόνια πολέμησε μια σειρά από λοιμώξεις των πνευμόνων και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.Έπασχε από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού από τον Ιανουάριο του 2011.

Πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή, αφού βρέθηκε ένοχος για σαμποτάζ και συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας του το 1990, ενώ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999).

Ομπάμα: «Ο Μαντέλα ήταν η έμπνευσή μου»

Με εγκωμιαστικά λόγια αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο πρόσωπο του Νέλσον Μαντέλα στη δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής.

«Εδώ και λίγη ώρα, ο Νέλσον Μαντέλα δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Τώρα πέφτει σε μας το βάρος να συνεχίσουμε το έργο του. Πέτυχε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να πετύχει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και θα μένει ζωντανός στη μνήμη όλων μέσα στα χρόνια», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, για τον Νέλσον Μαντέλα.

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα, άλλοτε ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε επίσης: «Ας κάνουμε μια παύση και ας εκφράσουμε ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι έζησε. Είμαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από τον λόγο και τη ζωή του. Η πρώτη μου πολιτική πράξη ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια του άπαρτχαϊντ. Διάβαζα και μελετούσα τον λόγο του και τα γραπτά του».

Μεσίστια η σημαία στον Λευκό Οίκο

Μπαν Κι-μουν: «Ήταν ένας γίγαντας της δικαιοσύνης»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα και του λαού της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής ως «…ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».

«Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία», δήλωσε ο Μπαν. «Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο», είπε.

Ο Μπαν Κι-μουν τόνισε επίσης ότι ο Μαντέλα αγωνίστηκε για τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

«Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο», είπε.

Κάμερον: «Ήταν ένας ήρωας της εποχής μας»

«Έσβησε ένα σπουδαίο φως στον κόσμο. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας ήρωας της εποχής μας», δήλωσε για τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα σε ένδειξη σεβασμού για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα έδωσε εντολή να κυματίζει μεσίστια την Παρασκευή η βρετανική σημαία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η βρετανική πρωθυπουργική κατοικία.

Ολάντ: «Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ»

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, o Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία – όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο». «Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο», είπε ο Ολάντ σε δήλωσή του. «Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το βιογραφικό του Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα, σημαίνον πρόσωπο και προσωπικότητα-σύμβολο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε ένας άνθρωπος που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ο Μαντέλα εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στις πολιτικές του απαρτχάιντ που υιοθέτησε το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Ν. Αφρικής το 1948.

Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νοτίου Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο απαρτχάιντ, αν και οι φυλετικές διακρίσεις προϋπήρχαν.

Ο Μαντέλα γεννήθηκε στο Τρασκέι, στη Νότιο Αφρική, το 1918 και ήταν γιος φυλάρχου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή. Το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANC) και εργάστηκε ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του Εθνικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για τις δραστηριότητές του, ο Μαντέλα διεμήνυσε: «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια το 1964, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει σύμβολο της αντίστασης στο διογκούμενο κίνημα κατά του απαρτχάιντ. Αρνήθηκε σθεναρά να αλλάξει τις πολιτικές του απόψεις προκειμένου να απελευθερωθεί.

Τον Φεβρουάριο του 1990 αποφυλακίζεται και συνεχίζει τον αγώνα του υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τότε ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικανικού λαού το 1994 και κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Προήδρευσε κατά την περίοδο που η χώρα άφησε πίσω της τη διακυβέρνηση από μια μειονότητα και το απαρτχάιντ, κερδίζοντας τον διεθνή σεβασμό για την προάσπιση της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης.

Κατά την 90ή επέτειο των γενεθλίων του έγινε ένας παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν του και αναζωπυρώθηκαν οι στόχοι της ελευθερίας και της ισότητας.

Η σοφία του και τα αποφθέγματά του θα μας συντροφεύουν για πάντα…

«Η παιδεία είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο».

«Δουλειά, ψωμί και νερό για όλους».

«Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, διότι τον θεωρώ ένα βάρβαρο πράγμα, είτε προέρχεται από έναν μαύρο άνδρα ή έναν λευκό άνδρα».

Νέλσον Μαντέλα

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Μπάμπης Παπαφιλιππάκης-Ελευθερία Καρακατσίνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης