Τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι σε νοσοκομείο απήχθησαν χθες Κυριακή, κατά τα φαινόμενα με σκοπό να αποσπαστούν λύτρα, σε τομέα της βορειοδυτικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, τα πρόσωπα που απήχθησαν είναι δεκαπέντε, ανάμεσά τους δύο νοσοκόμες κι ένα μωρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν κατά μεγάλο αριθμό στο Ιατρικό Κέντρο κατά της Φυματίωσης και της Λέπρας στη Σάγε, κοντά στη Ζαρία, στην πολιτεία Καντούνα, περί τις 18:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από «ανταλλαγές σφοδρών πυρών» με την αστυνομία, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης στην περιοχή, ο Μοχάμεντ Τζαλίγκε.

«Οκτώ άνθρωποι απήχθησαν» είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο ντόπιοι έδωσαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό, τονίζοντας πως οι δράστες έτρεψαν σε φυγή τους αστυνομικούς, καθώς υπερτερούσαν σε αριθμό.

«Η αλήθεια είναι ότι οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το τμήμα έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Σάγε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα ήταν αντιπερισπασμός προκειμένου άλλη ομάδα να επιτεθεί στους κοιτώνες των εργαζομένων στο κέντρο υγείας» πρόσθεσε άλλος κάτοικος.

Οπλισμένες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits -«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»-, κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απάγουν με σκοπό να αποσπάσουν λύτρα.

Έχουν ορμητήρια στρατόπεδα στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Οι συμμορίες αυτές δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, δεν έχουν ιδεολογικό χρωματισμό, αν και η πιθανολογούμενη σύνδεσή τους με τζιχαντιστές οι οποίοι διεξάγουν εδώ και 12 χρόνια αιματηρό ανταρτοπόλεμο στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία.

Πρόσφατα, οι συμμορίες αυτές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και πανεπιστημίων: απάγουν μαζικά για λύτρα εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης