Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε τους διαδηλωτές, που κατεβαίνουν στους δρόμους όλης της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του, ότι η υπομονή του έχει τα όρια της και συνέκρινε την τωρινή αναταραχή με την προσπάθεια του στρατού έξι χρόνια πριν να περιορίσει την εξουσία του.

«Σήμερα, είμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν στις 27 Απριλίου 2007», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ο στρατός είχε καταγγείλει τα σχέδια εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή με τον Ερντογάν του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή έδωσε στο AKP ευρύ έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των στρατηγών.

«Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, και εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική» σημείωσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοι νομίζει ότι «κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές», αν και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του είναι η καταπολέμηση του στρατιωτικού κοσμικού κατεστημένου, που είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις δεκαετίες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αρνείται ότι έχει ισλαμικά σχέδια και φιλοδοξίες για την Τουρκία, έκανε αναφορά σε δύο πρώην πολιτικούς ηγέτες. Τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 και τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο, Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγαπημένοι μου αδελφοί, βαδίζουμε προς μια καλύτερη Τουρκία. Μην αφήνετε αυτούς που επιχειρούν να φυτέψει τους διχαστικούς σπόρους να το πράξουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Ανένδοτος ο Σουλτάνος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, 22:07

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης