Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Φαίνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αρκεί για τη διασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, αφού, όπως προκύπτει από πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» Dominique Bilde, κίνδυνοι για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας υπάρχουν και εξαιτίας του νεοσύστατου στρατού στο Κοσσυφοπέδιο!

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε υπέρ της μετατροπής της σημερινής Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε στρατό αποτελούμενο από 5.000 στρατιώτες, παρακάμπτοντας την ανάγκη για μια συνταγματική τροπολογία που θα απαιτούσε την έγκριση δύο τρίτων μη Αλβανών βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενη, δε, σε «ώτα μη ακουόντων», η ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι η πρόταση για τον διακανονισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ορίζει ότι η KSF μπορεί να διαθέτει κατ’ ανώτατο όριο 2.500 ενεργά μέλη και 800 εφεδρικά.

Στην ίδια πρόταση ψηφίσματος επικρίνεται η δήλωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοσσυφοπέδιο, για την υποστήριξη της μετατροπής της KSF σε «δύναμη με εντολή εδαφικής άμυνας» και εκφράζεται έντονη ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια η δημιουργία στρατού από το Κοσσυφοπέδιο.

Από τη στιγμή που η σχετική πρόταση υπερψηφισθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, θα καλούνται η Κομισιόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας να καταδικάσουν έντονα τη δημιουργία ενός στρατού στο Κοσσυφοπέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης