Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Oceana» για τους θανάτους καρχαριών από την υπεραλιεία.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι πάνω από 70 εκατ. καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο, από το 2008 μέχρι σήμερα, κυρίως για τα… πολύτιμα πτερύγιά τους, τα οποία και χρησιμοποιούνται για την… περίφημη σούπα που σερβίρεται στα εστιατόρια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται παραδοσιακά στις θάλασσες που περικλείουν την Ινδονησία (13%), εκ των οποίων το 65% προέρχεται από αλιευτικές δραστηριότητες στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ το υπόλοιπο 35% από τον Ινδικό Ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από έντονες και μακροχρόνιες πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε το 2012 σε σημαντικές απαγορεύσεις στην αλιεία καρχαριών. Μόνο το 2008, περισσότεροι από 1,3 εκατ. καρχαρίες βρήκαν τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου, με τους αριθμούς να αυξάνονται κάθε χρόνο. Η σκληρότητα των ψαράδων είναι τέτοια που σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ακρωτηριασμός των πτερυγίων ενώ το ψάρι είναι ακόμα ζωντανό, για να ακολουθήσει η ρίψη του μέσα στη θάλασσα προκειμένου να ξεψυχήσει μέσα σε φριχτούς πόνους και ανήμπορο να προστατέψει τον εαυτό του από τα υπόλοιπα ψάρια που το αντιμετωπίζουν ως τροφή.

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πτερυγίων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, καθώς οι στόλοι της «οργώνουν» θαλάσσια τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού, στήνοντας καρτέρι στους καρχαρίες που μεταναστεύουν. Δυστυχώς, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πτερύγια έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση για τον επικεφαλής της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, καθώς η… περίφημη σούπα δεν αποτελεί πλέον εκλεκτό έδεσμα αλλά μετατρέπεται σταδιακά σε είδος μαζικής κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη πάντως αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για την προστασία του καρχαρία, ο οποίος φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει στα σαγόνια του… ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης:
Ονδούρα: «Κόκκινο» στην αλιεία καρχαρία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011, 05:03

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης